BLOOD TIES (2013,SAD) - 8/10


 

Francuz Guillaume Canet spada u krug glumaca koji su se kasnije okrenuli pisanju scenarija i režiji filmova iako on i dalje dosta redovito i glumi. Kao iznimno talentiran autor Canet se predstavio još 2006. godine hvaljenim trilerom "Tell No One", a sedam godina kasnije udružio je snage s američkim filmašem Jamesom Grayjom kako bi snimio i ovaj visokobudžetni krimić (25 milijuna dolara) u američkoj produkciji. Tematski, ova priča kao da je zaista i ispala iz Grayjevog univerzuma jer ovaj Amerikanac se u svojim prvim filmovima bavio odnosom između braće (Little Odessa, We Own the Night). Ipak, "Blood Ties" zapravo je remake francuskog akcijskog krimića "The Rivals" Jacquesa Maillota iz 2008. godine, a Canet i Gray radnju su premjestili Brooklyn 1974. godine.

Okupljena je u ovom krimiću zbilja respektabilna europsko - američka glumačka ekipa koju predvode Clive Owen i Billy Crudup kao dva brata koji će se naći na različitim stranama zakona. Owen je stariji brat Chris koji je upravo izašao iz zatvora gdje je služio 12 godina zbog ubojstva, a njegova bivša žena Monica (Marion Cotillard) s kojom ima dvoje djece je prostitutka i narkomanka. Po izlasku iz zatvora Chris će pronaći novu djevojku Natalie (Mila Kunis), a nakon što propadnu ideje da bi se mogao baviti nekim zakonitim biznisom, okrenut će se on ponovno onome u čemu je najbolji - kriminalu.

S druge strane Crudup je mlađi brat Frank, njujorški policajac koji će u zatvor strpati sitnog kriminalca Anthonyja (Matthias Schoenaerts) kako bi ponovno došao u priliku biti sa svojom neprežaljenom ljubavi Vanessom (Zoe Saldana), sada udanom za nasilnog Anthonyja. Tu je i Frankov i Chrisov stari i bolesni otac Leon (Scott Caan), no u središtu pažnje ovog filma je ipak odnos braće pošto će brat policajac shvatiti čime se ovaj drugi ponovno bavi. Konflikt između osjećaja dužnosti i pravde da bi trebao reagirati te ljubavi i odanosti prema bratu ma kakav on bio, nose cijelu ovu moćnu i uvjerljivu krimi dramu koja i stilski iznimno podsjeća na Grayjeve filmove. Najjači aduti ovog krimića ipak su uvjerljive glumačke izvedbe i pregršt iznenađenja koje nosi ova priča.

IMDB LINK 

Primjedbe