CLOSELY WATCHED TRAINS (1966,ČSL) - 10/10


 

Ova šarmantna, ironična romantična humorna drama Jirija Menzla vjerojatno je najpoznatiji film ne samo čehoslovačkog novog vala, već tamošnje kinematografije uopće. Osvojili su "Strogo kontrolirani vlakovi" Oscara za najbolji film izvan engleskog govornog područja i Menzla okrunili titulom prvog imena čehoslovačkog novog vala. No, za razliku od svog sunarodnjaka Miloša Formana, on je odlučio ostati u svojoj zemlji iako mu je već koju godinu kasnije zabranjen rad nakon cenzuriranog "Larks on a String". Zanimljivo je kako su "Ostre sledovani vlaky" kako se ovaj legendarni film naziva u originalu, bio i prvi dugometražni film koji je u karijeri dugoj više od pola stoljeća snimio Menzl.

Scenarij za film o mladiću koji radi kao nadzornik vlakova za vrijeme nacističke okupacije, napisao je podjednako legendarni pisac Bohumil Hrabal. Taj mladi nadzornik je Miloš Hrma (Vaclav Neckar), koji nas odmah u početku upoznaje sa svojom obiteljskom poviješću i svojim ekscentričnim pradjedom, djecom i ocem. Nijemci su okupirali Čehoslovačku, a stiglo je vrijeme i da mladi Miloš pronađe posao nakon što je njegov otac ostvario životni san i otišao u prijevremenu mirovinu. Kao i mnogi njegovi vršnjaci, Miloš je zaljubljen i to u zgodnu mladu kondukterku Mašu (Jitka Bendova), kojoj se Miloš također sviđa, no utuvit će si on u glavu da nije dovoljno dobar za nju kad prilikom prve zajedničke noći puno prerano izbaci sadržaj testisa.

Zbog toga će Miloš pokušati samoubojstvo, no srećom pa je tu dobri liječnik koji će mu sugerirati da bi za trening i borbu protiv prerane ejakulacije mogao pronaći neku iskusniju djevojku. Naravno da to neće biti nimalo lak zadatak, posebno nakon što mu šef stanice odbije ponuditi svoju suprugu, no mladog i neiskusnog Miloša to neće omesti i nastavit će on tražiti ženu ili djevojku koja bi od njega mogla napraviti muškarca. Bili su "Strogo kontrolirani vlakovi" genijalna i humanistička tragikomedija i film koji je cijelom svijetu predstavio ne samo čehoslovačku kinematografiju koja je sredinom šezdesetih doživjela pravi procvat, već i taj sjajni češki duh. Upravo ta sposobnost i moć da uvijek budu raspoloženi za vrhunsku zajebanciju i u najgorim i najtežim vremenima, također je jedna od odlika filmova tamošnjeg novog vala.

"Strogo kontrolirani vlakovi" sjajan su film i jer Menzl (koji je u vrijeme snimanja imao 28 godina) odlično, s puno ironije, a nikako ne zlobe, prikazuje sve te patnje mladog junaka odnosno nadzornika željezničke postaje u uspavanom provincijskom gradiću. Iako je oko njega rat, iako su nacisti okupirali njegovu zemlju, iako su brojni njegovi vršnjaci otišli u partizane ili su u pokretu otpora, Milošov najveći problem i najveća briga je skinuti s vrata teret djevičanstva. Cijeli svijet je u kaosu, a starije kolege Milošu pune glavu i samo mu stvaraju dodatni pritisak s kojim se on sve teže nosi. Majstorski Menzl donosi iznimno ciničan, gorko - sladak prikaz tih velikih briga mladog čovjeka koji se uopće ne zamara time tko i što dolazi i odlazi u vlakovima kojima daje signal, već su njegove brige puno ozbiljnije.

IMDB LINK 

Primjedbe