ENSAYO DE UN CRIMEN (1955,MEX) - 8/10


 

Ova crnohumorna krimi drama još jedan je od filmova iz meksičke faze slavnog španjolskog filmaša Luisa Bunuela koji je ondje u 18-godišnjem periodu snimio čak 21 film. Neki filmovi koje je snimio u Meksiku poput "Lols olvidados" ili "El" ulaze u krug njegovih najboljih , a neki poput već pomalo zaboravljenog filma dugačkom američkog naziva "The Criminal Life of Archibaldo de la Cruz" možda nisu te klase, no svakako su vrijedni pažnje. U Meksiku je zapravo Bunuel, koji se u rodnoj Španjolskoj bavio više avangardnim i eksperimentalnim filmom, postao pravi filmski zanatlija, no neki apsurdi, patološki nagoni i sitne provokacije provlačili su se i kroz taj njegov možda i najplodonosniji period.

Čak patološkim seksualnim nagonima bavi se Bunuel i u ovoj mračnoj komediji, o nastranom i poremećenom bogatom tipu koji opsesivno želi počiniti savršeno ubojstvo (savršeno u smislu da nitko nikada neće saznati da je on ubojica). Archibaldo de la Cruz (Ernesto Alonso) je bogataš koji je odrastao u privilegiranoj, uglednoj obitelji za vrijeme Meksičke revolucije, a život mu je odredio događaj kojem je svjedočio u djetinjstvu. Za vrijeme nemira u gradu zalutali metak pogodio je njegovu dadilju i ona je izdahnula pred njegovim očima, a mladi Archibaldo ostat će uvjeren da je baš on ubio dadilju te je već tada odlučio da će nastaviti ubijati. Potom Archibalda upoznajemo kao odraslog čovjeka, bogatog bonvivana koji i dalje ima taj opsesivni i apsurdni nagon da nekoga ubije.

Tako on tijekom cijelog filma pokušava pronaći savršenu žrtvu i stalno je uvjeren da ima perfektan plan, no uvijek ga nešto prekine uoči izvršenja samog čina. Djeluje sve to potpuno apsurdno i jasno nam je da kojim slučajem i uspije u svom naumu da bi to bilo daleko od savršenog ubojstva. Kaže Archibaldo u jednom trenutku da se istovremeno osjeća kao kriminalac i svetac, a baš takav prepun kontrasta je i cijeli film. Istovremeno Bunuel spaja prilično nasilan film kojim gotovo pa parodira slične filmove o serijskim ubojicama s mračnom, brutalnom komedijom o čovjeku koji se potpuno pogubio u svojim suludim opsesijama i čežnjama.

IMDB LINK 

Primjedbe