EXOTICA (1994,KAN) - 7/10


 

Kanadski filmaš armenskog porijekla Atom Egoyan još osamdesetih je počeo snimati niskobudžetne indie filmove, a prvi značajniji komercijalni uspjeh ostvario je ovom mračnom, uvrnutom dramom čija se radnja uglavnom odvija u striptiz klubu u Torontu. Kao što sam naziv filma sugerira, taj klub se naziva "Exotica", a svi oni koji su gledali neki Egoyanov film vjerojatno mogu pretpostaviti da je riječ o pomalo uvrnutom, depresivnom filmu neke mračne poetike. Svi likovi ovdje proživjeli su neku strašnu traumu, a naravno da je noćni striptiz klub mjesto koje privlači razne ljigave tipove i frikove. Na ideju za "Exoticu" je Egoyan došao intrigiran pomalo ritualističkoj prirodi tih plesova na stolu i pravila da mušterije ne smiju dotaknuti plesačicu.

Najtraženija plesačica u "Exotici" je jedva punoljetna djevojka Christina (Mia Kirshner) koja nastupa u opravi školarke. Među stalnim gostima "Exotice" je poreznik Francis Brown (Bruce Greenwood), tip koji se uopće ne uklapa u standardnu klijentelu koja slini po djevojkama, a i on baš uvijek traži Christinin privatni nastup. Vrlo brzo postat će nam jasno da je Francis tip uništen tugom i da je proživio traumu, a nakon nekog vremena saznat ćemo da je nekoliko mjeseci ranije njegova kćer oteta i ubijena te je on bio osumnjičen. Potom mu je poginula i žena za koju je tek naknadno saznao da ga je varala, a sve to moralo je utjecati na njegovu psihu.

Iako je cijeli film zaogrnut velom misterije, na kraju sve tu sjeda na svoje mjesto, a zanimljivo je kako će se sudbine likova iz filma povezati, a nakon nekog vremena ćemo također shvatiti da su neki od njih i od ranije bili na neki način povezani. Baš kao i dobar dio Egoyanovih filmova, odiše "Exotica" nekim čudnim ugođajem, cijela je priča tu dosta enigmatična, a u središtu pažnje su tu dubinski usamljeni, očajni ljudi koji samo traže mrvicu pažnje i razumijevanja. Iako je ponašanje većine njih prilično čudno, na trenutke gotovo pa jezivo, svi oni kao da će pronaći nekog sličnog sebi. Osim dvoje glavnih likova ima tu još dosta sporednih likova koji će se također pokazati važnima za cijelu priču. Tu je tako ljubomoni DJ i domaćin u noćnom klubu Eric (Elias Koteas) koji će postati ljubomoran na Francisa i također je opsjednut Christinom, kao i bizarni vlasnik dućana s kućnim ljubimcima Thomas Pinto (Don McKellar) kojem će u nadzor stići Francis. 

IMDB LINK 

Primjedbe