GAGARINE (2020,FRA) - 7/10


 

Stambeno naselje Gagarine izgrađeno je početkom šezdesetih u jugoistočnom predgrađu Pariza, a dobilo je ime po sovjetskom astronautu Juriju Gagarinu. Sam Gagarin je, vidjet ćemo iz arhivskih snimki na početku filma, otvorio ove stambene blokove u koje se tada naselila radnička klasa. No, već tijekom sedamdesetih kada je počela deindustrijalizacija Francuske, bjelačka radnička klasa počela je napuštati ovaj kvart, a krenuli su se ondje naseljavati imigranti iz Afrike i Azije koji su do uništenja ovih stambenih blokova ostali većinsko stanovništvo. Samo uništenje tih ogromnih tipičnih socijalističkih zgrada počelo je 2019. godine i potrajalo je 16 mjeseci, a uoči njihovog uništenja, debitantski dvojac Fanny Liatard i Jeremy Trouilh snimio je dramu o uništenju tih starih zgrada.

Spada "Gagarine" među filmove koji su trebali biti prikazani u otkazanom Cannesu 2020. godine, a ispričana je ova priča u pomalo magično - realističnom stilu iz perspektive mladića koji se simbolično naziva Youri. Ovaj pametni 16-godišnji Afrikanac kojeg iznimno zanimaju astronomija, fizika i matematika očigledno je dobio ime po slavnom ruskom astronautu, a i on sanja da će jednog dana postati svemirski putnik. No, priliku za stvaranje svoje svemirske stanice on će dobit i puno prije vremena pošto će on ostati jedini stanovnik Cite Gagarine jednom kada dođe nalog za rušenje. Prije toga će Youri pokušati poduzeti sve da se zgrade spase. Pokrenut će peticiju, akciju skupljanja novca za popravke zgrada i gotovo svi će ga gledati kao nekakvog čudaka i luđaka, a jednom kada stigne vrijeme za iseljavanje i kad shvati da njegova majka baš i nije oduševljena idejom da se k njoj i njezinoj novoj obitelji doseli već gotovo odrasli sin, on će odlučiti ostati u zgradi predviđenoj za rušenje.

U međuvremenu će se Youri zaljubiti u lijepu mladu ciganku Dianu (Lyna Khoudri) koja s obitelji živi u kamp-kućicama u blizini. Kada se svi stanari te prave mamutice od zgrade isele, Youri će postati gotovo zaboravljen i praktički nitko neće znati da je on i dalje ostao tamo. A on će unutrašnjost zgrade urediti po uzoru na svemirsku postaju, napravit će i plastenik u kojem će sam uzgajati hranu, a uz Dianu jedini povremeni gost njegovog novog doma bit će lokalni diler. Kako će vrijeme prolaziti ovaj Yourijev neobičan pokušaj eskapizma od surove stvarnosti postajat će sve ozbiljniji. Jer što će se više bližiti trenutak kada će se zgrade zaista početi rušiti, ovaj mladić kao da će sve dublje i dublje zaranjati u neki svoj svijet i potpuno gubiti vezu s realnošću.

Snimili su na kraju Liatard i Trouilh na kraju iznimno dopadljivu, toplu i emotivnu dramu u kojoj su priču o jednom stvarnom i aktualnom događaju kao što je rušenje stambenog bloka izmiješali sa svojom inačicom magijskog realizma. Ima u "Gagarine" i puno simbolike, puno toga aktualnog i problemskog, ali i nostalgičnog, posebno kada gledamo stare snimke Gagarina kako otvara tada moderno i živo naselje u kojem su dom pronašle tisuće ljudi. Ni pola stoljeća kasnije blok Gagarin je jedan od najgorih i najopasnijih dijelova grada u kojem slučajnom putniku namjerniku vjerojatno baš i nije pametno zalutati. No, za razliku od brojnih drugih filmova o sličnim blokovima u koje su nakrcani migranti iz Azije i Afrike, autorski dvojac mudro je postupio što je izbjegao upadanje u klišeje još jedne priče o kriminalu.

IMDB LINK 

Primjedbe