JI HUN / THE SOUL (2021,TVN) - 6,5/10


 

Još jedan prilično zapetljani miks gotovo svih mogućih žanrova osim valjda pornića i horora stiže nam s dalekog istoka. Tajvanski filmaš Cheng Wei Hao u kinesko - tajvanskoj produkciji snimio je futuristički triler - melodramu koji ima i pomalo neonoirovski štih, a pomalo je to klasični istražiteljski proceduralni krimić koji je onako tipično istočnjački zakompliciran da je to na trenutke bilo zbilja teško pratiti. U središtu pažnje je istražitelj Liang Wen-Chao (Chang Chen) koji umire od raka, no svejedno će on preuzeti zadatak vođenja istrage ubojstva tajkuna, inovatora i vlasnika kompanije koja je navodno na pragu otkrića lijeka baš za taj rak od kojeg on boluje. I sam ubijeni tajkun bolovao je od raka na mozgu i bilo je pitanje trenutka kada će umrijeti te je tim nejasnije zašto bi ga netko uopće i htio ubiti.

Postoji tu bezbroj sumnjivaca za ubojstvo tajkuna, od njegove nove žene, preko otuđenog sina koji djeluje kao da ga je nešto zaposjelo pa do njegovog poslovnog partnera, znanstvenika Wana kojem je prethodno prepustio vođenje korporacije. No, nije ubojstvo tajkuna jedino povezano s ovim slučajem jer ćemo ubrzo saznati da se godinu dana ranije ubila njegova bivša žena, a bolesni istražitelj kojem je prva suradnica njegova žena, vrlo brzo će zaključiti da bi i to moglo biti nekako povezano. Ionako komplicirana, zapetljana i nategnuta priča dodatno će se zakomplicirati s nekim pomalo mističnim tragovima koji bi mogli voditi prema nekakom kultu. Tu je, da ne zaboravimo, i osobna priča istražitelja čija je žena trudna, a on se nada da će poživjeti dovoljno dugo ne samo da razriješi ovaj slučaj, već i da vidi svoje dijete.

Jasno da nije slučajno da je istražitelj gotovo u terminalnoj fazi raka, a korporacija koju istražuje je upravo na tragu revolucionarnog otkrića lijeka. Nije na odmet spomenuti i da se radnja odvija desetak godina u budućnosti, početkom tridesetih. Svega tu zaista ima i Cheng koji se prije nekoliko godina proslavio hororom "The Tag-Along", potom i neonoirovskim trilerom "Who Killed Cock Robin", ovaj puta kao da je iz vreće odlučio istresti sve teme s kojima se bavio i kojima se mislio baviti te ih nabacati u jedan film. Kao rezultat svega toga je pomalo bizarni, mračni whodunit koji treba pratiti s iznimnom pažnjom i koncentracijom, a možda ne bi bilo loše uz film imati i blokić za zabilješke kako se ne bi potpuno pogubili. 

IMDB LINK 

Primjedbe