LINGUI, THE SACRED BONDS (2021,ČAD) - 7,5/10


 

Mahamat - Saleh Haroum prvi je filmaš iz Čada, dosta zaostale srednjoafričke države smještene između Libije na sjeveru, Sudana na zapadu te Nigera i Nigerije na istoku. Još tijekom osamdesetih dok je ondje bijesnio građanski rat, Haroum se nastanio u Francuskoj gdje je ranije završio filmsku akademiju, no radnja svih filmova koje je snimao odvija se u Čadu. Iznimka nike ni "Lingui, The Sacred Bonds", potresna i autentična drama koja je bila njegov treći film premijerno prikazan u Cannesu gdje je prije desetak godina osvojio i nagradu žirija.

Film je to sa snažnim feminstičkim štihom i snažan vapaj protiv primitivnog, patrijarhalnog i zatucanog, religijom zadojenog društva kakvo je očito i dalje društvo u njegovoj zemlji. Kad pomislim na temu pobačaja u filmovima, prva asocijacija mi je šokantno i jezivo Mungiuvo remek-djelo "4 mjeseca, 3 tjedna i 2 dana", a čini se da je po tom pitanju u današnjem Čadu situacija još gora nego u komunističkoj Rumunjskoj. Tako u jednom od najsiromašnijih i najbijednijih predgrađa prijestolnice N'Djamene, tridesetogodišnja Amina živi sama sa 15-godišnjom kćeri Mariom.

Odmah od početka Maria se nekako čudno ponaša, nešto sakriva od mame, a ubrzo shvaćamo da je izbačena iz škole jer je ostala trudna. Amini je ta situacija jako dobro poznata jer joj se i samoj dogodila ista stvar. Kad je imala 15 godina neki đilkoš ju je opandrčio pa samo otišao dalje, a čini se da bi se isto moglo dogoditi s njenom kćeri. Amina zna kroz što je prošla i zna što Mariu čeka u životu ako će krenuti njenim putem. Ne samo da je iznimno teško u takvim okolnostima odgajati dijete kao tinejdžerica, već zna da će bit potpuno prezrena od društva i potpuno marginalizirana. Ni Maria ne želi dijete, već bi ga se riješila abortusom, no to je nešto što u Čadu ne osuđuje samo religija odnosno islam, već i zakoni zabranjuju pobačaj i doktoru koji izvede taj zahvat prijeti do 15 godina zatvora.

A kad je pobačaj zabranjen legalnim putem, naravno da se tu otvaraju razni kanali za ilegalne ambulante, razne doktore, kvazidoktore i nadridoktore koji svoja mesarske sposobnosti skupo naplaćuju pa je tako Amini rečeno da mora skupiti milijun franaka (srednjoafrički franak važeća je valuta u šest država centralne Afrike: Čad, Kamerun, Sredonjafrička republika, Gabon, Ekvatorijalna Gvineja, Kongo). Jedan od načina do kojih bi se mogla dokopati tog novca je djed iz susjedstva koji joj se neskriveno udvara, a kada budu dovedene do ruba, ove dvije žene odlučit će svoju sudbinu uzeti u svoje ruke i pobrinuti se za sebe onako kako znaju. Snimio je Haroun moćan i upečatljiv film, dirljivu i potresnu dramu koja se ističe i sjajnom fotografijom, autentičnošću, realizmom, ali i energijom i željom da se neke stvari moraju mijenjati.

IMDB LINK 

Primjedbe