MODELAR (2020,ČEŠ) - 6,5/10


 

Mogla bi se ova kombinacija triler, krimića i drame nazvati i češkim pokušajem varijacije na temu kultnog Scorseseovog "Taksista". I glavni protagonist filma iskusnog filmskog i televizijskog režisera Petra Zelenke je pomalo travisbickleovski, tip koji je psihički potpuno zastranio i tip s opasnom misijom. No, za razliku od gospodina Bicklea kojeg je na čudesan način oživio Robert De Niro, češki Bickle odnosno 30-godišnji stručnjak za dronove po imenu Pavel je zapravo - potpuni bezveznjak. Njega u uvodnoj sceni upoznajemo dok pukim slučajem preživljava teroristički napad u Izraelu. Vraća se on potom u Prag, nastanjuje kod starije sestre koja baš i nije oduševljena njegovim povratkom.

Ubrzo će mu se javiti i kolega iz srednje škole Plech koji se danas bavi videoprodukcijom i snima spotove, a Pavel je majstor za vožnju dronova (engleski prijevod filma je "Droneman"). Vrlo brzo shvatit ćemo da se ovaj kemičar po struci vratio kući s itekako bizarnim planom. Odlučio je skupiti on dokaze kako bi pravdi priveo američku vladu predvođenu Georgeom Bushom koju smatra odgovornom za rat u Iraku i Afganistanu i ratne zločine i mučenja nad ljudima u Abu Graibu i Guantanamu. Naravno da će njegova ideja naići na čuđenje svih kojima je iznese, no neće se Pavel zaustaviti samo tako.

Dodatna sličnost s Bickleom i "Taksistom" je i u tome što je upravo u tijeku politička kampanja, a Pavel će se pokušati približiti oporbenom kandidatu za predsjednika za kojeg vjeruje da bi mogao donijeti promjenu. Tu je i mlada dama iz kandidatovog stožera pomalo na tragu lika Cybil Shepard u "Taksistu" samo što nam je ovdje od početka jasno da Pavel prema njoj pokazuje interes isključivo kako bi se približio kandidatu. Tim je nejasnije zašto ta mlada dama pokazuje interes za čudaka koji se otpočetka ponaša kao potpuni čudak (tko će shvatiti žene!), a kako će vrijeme prolaziti, Pavel će sve više gubiti doticaj sa stvarnošću. Iako mi se činilo da je Zelenka ovu priču osmislio po nekom stvarnom događaju, ipak je, koliko sam se uspio informirati, sve to najobičnija fikcija, a bio je na kraju "Modelar" tek osrednji pokušaj kopiranja kultnog filma.

IMDB LINK 

Primjedbe