PACHINKO (2022,SAD-KOR-JPN) - 8/10


 

I prije nego što sam počeo gledati seriju snimljenu u američko - korejsko - japanskoj produkciji zaintrigirao me njen naziv i koje je uopće značenje te riječi "Pachinko". Pokazalo se da je Pachinko japanska vrsta stroja za kockanje, a oko 80 posto takvih kockarnica u Japanu bilo je u vlasništvu Koreanaca. Vlasnik nekoliko takvih panchinkarnica je i Baek Mozasu, a njegova majka Sunja i njegov sin Solomon glavni su protagonisti ove generacijske obiteljske sage čija se radnja u prvoj sezoni proteže od 1915. i kreće na otočiću pokraj drugog po veličini korejskog grada Busana pa sve do 1989. godine i New Yorka te Japana. Kreator serije Soo Hugh napravio je "Pachinka" prema istoimenom romanu američke književnice i novinarke podrijetlom iz Koreje, a po četiri epizode režirala su dva ugledna režisera korejskog porijekla koji već duže vrijeme rade u Americi - Kogonada (After Yang i Columbus) i Justin Chon (Gook, Blue Bayou).

Radnja je u "Pachinku" postavljena nelinearno i paralelno pratimo događaje potkraj osamdesetih dok se Japanu približava financijska kriza kao i životnu priču djevojke po imenu Sunja. Radnja tu kreće početkom japanske okupacije Koreje i pratimo Sunju kako iz siromašne djevojčice izrasta u djevojku koja će se kasnije nastaniti u Japanu, a prvenstveno je "Pachinko" serija o korejskoj manjini u Japanu i kako su ti ljudi zapravo ondje završili. Koreanci su i danas najveća manjina u Japanu, a kroz priču Sunje i njene obitelji dobijamo perfektan uvid kako je to izgledalo. Shvaćamo kako su Koreanci zaista bili građani drugog reda i u svojoj zemlji za vrijeme okupacije, a posebno u Japanu gdje su mnogi preselili u potrazi za boljim životom. Prikaz vremena i mjesta ovdje su savršeni i jasno nam je kako je to bilo Koreancima u to vrijeme.

Iako se radnja proteže kroz više od 70 godina, sjajno je prikazano i koliko se vrijeme promijenilo u te samo tri generacije i kako su se pogledi na život potpuno promijenili. Solomona (Jin Ha) tako potkraj osamdesetih upoznajemo kao mladog i ambicioznog investicijskog bankara školovanog u Americi koji kao da se srami svog porijekla, a želi se on dokazati i Amerikancima i Japancima. Radi on u New Yorku, a zbog posla će se vratiti u Japan u kojem je odrastao kako bi svojoj banci osigurao kupnju zemljišta u vlasništvu njegove obitelji. U Japanu još uvijek živi i njegova baka Sunja (Youn Yuh-jung kao starica te Kim Min-ha kao djevojka) koja ima posve drukčije poglede na život. Dok je Solomon moderan čovjek, ktome i financijaš, koji na sve gleda samo kroz profit i zaradu, Sunja je žena koja se za sve u životu morala krvavo izboriti i sve je morala krvavo platiti.

Dok Solomon možda i olako shvaća sve što je dobio ni ne razmišljajući koliko su se njegovi preci morali za to boriti, kroz Sunjinu priču saznajemo kako su izgledali počeci ove obitelji u nevjerojatnoj bijedi. Solomon se čak i stidi toga što je njegov otac vlasnik lanca Pachinka i gleda na taj biznis kao na nešto sramotno. On možda misli da su danas Koreanci opće prihvaćeni u japanskom društvu i da ih se gleda kao na ravnopravne, no postat će mu jasno da to baš i nije tako i da će ga se vjerojatno uvijek gledati kao "zainichija", kako se naziva korejska manjina u Japanu. I premda sam se sada raspisao o Solomonu i radnji koja se ovdija u sadašnjosti, velika većina radnje ipak otpada na prošlost, ponajviše na razdoblje dvadesetih i tridesetih, uoči početka II svjetskog rata.

Prateći Sunjin život shvaćamo koliko je to bio okrutan i težak život, kakav je to život bio u nezamislivoj bijedi, siromaštvu i gladi. Možda nama iz današnje perspektive to može djelovati nezamislivo, no jednom kada je kao djevojka napustila Koreju i rodno mjesto, Sunja se sve do starosti nije vratila kući, a jasno da se u tih šezdesetak godina sve potpuno promijenilo. Bila je "Pachinko" serija snimljena na iznimno visokoj produkcijskoj razini, s kvalitetno razrađenim likovima, a imam dojam da je prva sezona tu poslužila ponajviše za postavljanje priče i da bi ova serija mogla trajati još nekoliko sezona.

IMDB LINK 

Primjedbe