THE CURSED (2021,SAD) - 6,5/10


 

Godina je 1917. i vodi se bitka na rijeci Somme, jedna od najpoznatijih i najkrvavijih bitaka Prvog svjetskog rata. Jedan britanski časnik je ranjen i dopremljen je u poljsku bolnicu gdje sve zaudara po krvi i amputiranim ekstremitetima. Liječnik iz njega vadi jedan metak pa drugi i na kraju treći, srebrni metak koji je potpuno drukčiji od onih njemačkih. Nakon ovog sjajnog uvoda, scenarist, režiser i snimatelj ovog horora, Britanac Sean Ellis (Metro Manila, Anthropoid) vraća nas 35 godina u prošlost, u francusku provinciju i na imanje kojim vlada brutalni velikaš Seamus Laurent (Alistair Petrie).

Malo mi je od početka do kraja bilo zbunjujuće što se radnja "The Cursed" očigledno odvija u Francuskoj, a svi likovi ne samo da govore engleski, već imaju i tipična anglofona ili irska imena. No, bez obzira na tu sitnu zamjerku, bio je "The Cursed" solidni gothic horor u kojem je Ellis fino miksao tipičnu hororsku tematiku sa svojevrsnom kolektivnom krivnjom kolonizacije, robovlasništva, feudalizma i stoljetne opresije moćnih nad onim slabijima koja bila aktualna u Europi. Ti nesretnici koji će na svojoj kičmi osjetiti svu tu nepravdu je klan cigana koji već godinama živi na zemlji koju je prisvojio Laurent.

Iako im je jasno da im se ne piše dobro, vjerojatno nisu ni sanjali da će im se dogoditi užasavajući masakr koji će im ubrzo prirediti lokalna vlastela. Laurent i njegovi plaćenici potamanit će sve do jednog nesretnika koji se ondje zatekao, no prije toga ovi kao da su predosjetili što bi se moglo dogoditi i prokleli one koji će im nanijeti zlo. Tako će se ciganska kletva nadviti nad obitelj hladnokrvnog Laurenta i počet će se ondje događati neke jezive stvari. Put će ondje nanijeti i patologa Johna McBridea (Boyd Holbrook), vanhelsingovskog tipa koji je prethodno ostao bez žene i djeteta. Događa se sve to za vrijeme epidemije kolere, ljudi su praznovjerni, a tek će mudri i hrabri patolog uspjeti doći do zaključka da ono što se događa nije s ovog svijeta i da ga jedino on može spriječiti.

Uspio je Ellis stvoriti nelagodnu atmosferu, pravi gothic ugođaj tih nekadašnjih ogromnih vlastelinstava u kojima je stalno magla, a mrvicu me tematski "The Cursed" podsjetio na već kultno francusko "Vučje bratstvo". Kao što sugerira alternativni naziv filma "Eight for Silver" pod kojim je "The Cursed" premijerno prikazan u Sundanceu, nije teško pretpostaviti da bi se tu moglo raditi o nekim bićima koja se očito može zaustaviti samo srebrom. Solidno je tu Ellis kombinirao tradicionalni horor s brutalnom povijesnom dramom koja i neskriveno podsjeća na silne užase koji su se kroz stoljeća događali u Europi kada su bogati, privilegirani velikaši bez ikakve odgovornosti mogli raditi što su htjeli onima podčinjenima. No, sada će se to promijeniti i eksploatirani će, ako treba, ustati iz mrtvih da bi se napili krvi eksploatatorima.

IMDB LINK 

Primjedbe