THE EXECUTION (2021,RUS) - 8,5/10


 

U sovjetskim državama tvrdilo se da kod njih nema serijskih ubojica i sličnih monstruma i da se nešto takvo može dogoditi samo u zemljama koje su prihvatile "truli" kapitalizam, no naravno da to baš i nije bilo tako. Inspiraciju za ovaj impresivni mračni triler ruski filmaš mlađe generacije Lado Kvatanija kojem je "Kazn" ili "The Execution" bio dugometražni debi, pronašao je u slučaju Andreja Čikatila. Serijskog ubojice poznatog pod nazivom Mesar iz Rostova koji je u razdoblju od 1978. do 1990. ubio najmanje pedeset žena. Imam dojam da je Kvatanija inspiraciju za snimanje ovog filma po pitanju stila i vizualnosti ponajviše pronašao u korejskim revenge trilerima tako da bi se "Kazn" možda najbolje mogao opisati i kao sovjetski "Memories of a Murder". Samo još puno brutalniji, mračniji, šokantniji, bešćutniji i stravičniji.

Radnja je ovdje postavljena nelinearno i krećemo 1991. godine kada je inspektor Isa Davidov (Niko Tavadze) shvatio da su za seriju brutalnih ubojstava vjerojatno osudili krivog čovjeka. Potom se vraćamo u finiš sedamdesetih kada je krenula serija ubojstava i kada su se po šumama počeli pojavljivati leševi žena i djevojaka. Paralelno tako pratimo priču od početka devedesetih,, a kroz flešbekove istovremeno pratimo i kako je izgledala istraga osamdesetih i kako su Davidov i njegova ekipa pronašli uopće tipa koji je potom brzinski osuđen na smrt. I djeluje Davidov kao jedan od onih tipičnih izmučenih detektiva koji su posvetili život slučaju i zapostavili obitelj, a ono što posebno šokira i što ponajviše razlikuje "The Execution" od sličnih američkih filmova ovog žanra je zaprepašćujuća brutalnost.

I to ne samo zločina, već vidimo da su podjednako brutalne i sovjetske tehnike istrage, a odvija se to u razdoblju terminalne faze Sovjetskog saveza i sve tu djeluje sivo, hrđavo, blatnjavo. Osjeti se opća besperspektivnost, društvo je u potpunom rasulu, a policajci su pod pritiskom nadređenih da se ovakvi slučajevi, za koje javnost zapravo i ne zna, riješe što prije. Nije "Kazn" klasični true crime triler u kojem se faktografski prati slučaj nekog ubojice, već je Čakatilo poslužio kao inspiracija Kvataniji i koscenaristici Olgi Gorodetskaji da snime mračnu priču o borbi dobra i zla. I to nimalo jednoznačnu jer skriva "The Execution" brojna iznenađenja i šokantne preokrete i bio je to jedan od najboljih trilera zadnjih godina.

IMDB LINK 

Primjedbe