THE KILLING OF KENNETH CHAMBERLAIN (2020,SAD) - 6,5/10


 

Donosi nam ova mikrobudžetna nezavisna američka drama tragičnu priču snimljenu prema stvarnim događajima iz studenog 2011. godine u New Yorku. Što će se dogoditi s naslovnim junakom filma, već prema nazivu drame koju je napisao i režirao David Middell lako je zaključiti, a ovaj jedva dugometražni film koji je Frankieu Faisonu donio nagradu za najboljeg glumca u nezavisnom filmu zbiva se u hodniku zgrade u njujorškom White Plainsu. Kenneth Chamberlain je 70-godišnji crnac s bipolarnim poremećajem i stanar stana u tipičnom crnačkom bloku. Ovaj nekadašnji marinac ima problema sa srcem zbog čega nosi ogrlicu pomoću koje medicinskim službama dojavljuje obavijest da nešto nije u redu.

I te kobne noći nešto iza 5 sati ujutro, u snu će čiča slučajno pritisnuti ogrlicu, medicinska služba će dobiti signal da nešto nije u redu i poslat će mu policiju na vrata kako bi oni provjerili što se događa. Kad shvati da mu je na vratima policija, psihički rastrojeni starac s PTSP-om potpuno će se pogubiti. Ne želi on pustiti policajce u svoj stan jer je paranoičan, uznemiren i rastrojen i uvjeren je da ga je netko došao ubiti. Iako će nekoliko puta policajcima ponoviti da je u redu i da nema nikakvih zdravstvenih problema, uporni policajci po svaku cijenu su odlučili ući u njegov stan i provjeriti što se događa. Situacija će postajati sve napetija, policajci će postajati sve uporniji i na kraju će provaliti u njegov stan, a on će svo vrijeme tvrditi da mu ne treba nikakva pomoć, da žele da odu i da nitko bez sudskog naloga nema pravo ući u njegov dom.

Bilo je ovo ubojstvo očito samo jedno u nizu tragedija u kojima su američki policajci hotimice ili namjerno usmrtili nekog civila crne boje kože. Posebno je šokantna završnica ovog realističnog i klaustrofobičnog filma snimljenog kamerom iz ruke na jednoj lokaciji kada ćemo vidjeti dokumentarne audio i video snimke samog događaja. I dok je legendarni karakterni crnački glumac kojeg se sjećamo po epizodama u brojnim filmovima i serijama Faison odličan i zastrašujuće uvjerljiv kao Kenneth, ostatak glumačke ekipe nije ni blizu na toj razini. Iako je "Ubojstvo K. Chamberlaina" jedan od onih malih filmova, donosi on važnu priču o ozbiljnoj temi koja se očito u Americi stalno ponavlja.

IMDB LINK 

Primjedbe