THE OUTFIT (2022,SAD) - 7,5/10


 

Osam godina nakon što je dobio Oscara za scenarij "The Imitation Game", Graham Moore debitirao je i kao redatelj. I to iznenađujuće dobrog, pomalo staromodnog, minimalističkog i teatralnog krimića čija se radnja odvija u jednoj krojačkoj radnji u Chicagu 1956. godine. Dok su recimo nove, skupe, blokbasterske Branaghove adaptacije whodonit krimića Agathe Christie bile potpuno izlizane i lišene ikakve originalnosti i imaginacije, Moore je pokazao da se i u taj pomalo arhaični žanr može udahnuti neka svježina. Iako "The Outfit" zapravo i nije klasični whodunit, Moore je skupa s ne pretjerano poznatim glumcem Jonathanom McClainom napisao pametan scenarij prepun iznenađenja i ova priča je zaista dobro profunkcionirala iako se u početku činilo da bi to mogao biti samo još jedan u nizu sličnih nemaštovitih krimića.

Odlični Mark Rylance je krojač Leonard Burling koji je u Chicagu otvorio svoju radnju nakon što je za vrijeme II svjetskog rata napustio London. Misteriozan je to i šutljiv tip od šezdesetak godina koji je očigledno prošao sve i svašta, a u njegovu krojačku radnju po elegantna odijela stižu apsolutno svi. Ne zamara se puno ovaj krojač tuđim poslovima, a njegovu radnju lokalna irska gangsterska organizacija koristi kao sigurnu lokaciju za svoj prljavi novac. No, jedne noći u krojačku radnju upast će ranjeni sin šefa irske bande, Ritchie Doyle (Dylan O'Brien) u društvu očevog tjelohranitelja Francisa (Johnny Flynn). Došlo je do obračuna Doyleovih s rivalskom bandom LaFontaine, a irski krimosi odlučili su pronaći utočište u Leonardovoj radnji.

Pod prijetnjom oružjem, Leonard će morati pomoći mafijašima u problemima, a pretvorit će se to u jednu od onih dugih noći prepunih iznenađenja i preokreta. Ispostavit će se da bi u cijelu priču mogao biti umiješan FBI, tu je i Leonardova mlada blagajnica Mabel (Zoey Deutch) koja je u vezi s Ritchiem, a saznat ćemo i da se izraz "Outfit" ne odnosi samo na izbor odjeće koju netko nosi, već se tako naziva i sveamerička kriminalna organizacija koja bi kao punopravne članove trebala primiti obitelj Doyle i tako im donijeti odlučujuću prednost u borbi za prevlast u Chicagu. Izgleda da u Doyleovoj organizaciji postoji i "krtica", a pokazao se "The Outfit" kao i više nego ugodno iznenađenje, kao pomalo staromodni, ali pametno osmišljeni krimić prepun neočekivanih obrata i preokreta koji nisu isforsirani.

IMDB LINK 

Primjedbe

Objavi komentar