SWIMMING POOL (2003,FRA-GBR) - 8/10


 

Ovaj misteriozni erotski triler i dalje je najpoznatiji i komercijalno najuspješniji film koji je snimio možda i vodeći francuski filmaš 21. stoljeća, Francois Ozon. On posljednjih četvrt stoljeća gotovo pa drži ritam Woodyja Allena i izbacuje jedan film godišnje, a osvajao je on Zlatnog medvjeda u Berlinu, ima 19 nominacija za francusku nagradu Cesar te deset nominacija za europskog Oscara uz jednu nagradu za najboljeg scenarista. Ovaj erotikom nabijeni triler o sredovječnoj engleskoj spisateljici koja se u Francusku zaputila na odmor i u potragu za inspiracijom, snimio je pod očitim utjecajem Alfreda Hitchcocka pa i Claudea Chabola, a postigao je "Swimming Pool" odličan uspjeh i na kino blagajnama.

Britanske glumice Charlotte Rampling najbolje se sjećamo po ulogama fatalnih žena u filmovima iz sedamdesetih i premda ta glumica upečatjivih prodorno svjetloplavih očiju nikad nije bila velika zvijezda, imala je ona dugu i uspješnu karijeru. U ranijoj fazi karijere imala je ona dosta hrabrih uloga u erotiziranim filmovima, a jedna puno mlađa, fatalna, seksualno slobodna mlada žena ovdje će je potpuno fascinirati. Rampling je Sarah Morton, slavna autorica krimi romana kojoj je već dosadilo pisati o pustolovinama popularnog detektiva, a njen izdavač John Bosload (Charles Dance) ponudit će joj da ode na odmor u njegovu vilu s bazenom na jugu Francuske.

Sarah će tu ponudu i prihvatiti i shvatit će da ondje uživa u samoći i da ponovno ima inspiraciju, a čini se da je jedina osoba koja dolazi ondje stari vozač koji na selu živi s kćeri patuljčicom koja izgleda još starije od njega. No, jedne večeri pojavit će se ondje i neočekivana posjetiteljica, Julie (Ludivine Sagnier), Johnova kćer koju joj ovaj nikad nije spominjao. Sarah nije očekivala da će imati društvo ondje, a Julie je samouvjerena djevojka koja će svaku večer dovoditi u vilu nekog novog tipa. Po cijele dane ona se gola sunča i kao da namjerno provocira i izaziva sve frustriraniju Sarah kojoj će u početku Juliena prisutnost stvarati nelagodu i bijes, no s vremenom će ona postati znatiželjna i Julie će je dodatno inspirirati za novi roman.

Ta seksi, izazovna, zavodljiva, divlja, neoubuzdana i slobodna djevojka istovremeno kao da će je i odbijati i privlačiti, a s vremenom će se i Sarah početi polako oslobađati. Naizgled tipična engleska konzervativna gospođa koja sve radi s mjerom i pazi kako se ponaša i kakav dojam ostavlja, potpuno će ostati fascinirana sa Julie, posebno kada pronađe njen dnevnik i zapise njene majke i počne po njima kreirati svoj novi roman. I skrenut će nakon nekog vremena ovaj vrsni triler i u neke puno mračnije vode, posebno nakon što Julie jedne večeri u vilu dovede konobara na kojeg je prethodno oko bacila Sarah. Do kraja ćemo shvatiti da je to film koji skriva brojna iznenađenja, a Ozon je "Bazenom" potvrdio da je majstor trilera, snimivši sofisticirani, zavodljivi film koji će se rasplesti u posve neočekivanom smjeru.

IMDB LINK 

Primjedbe