VEZDESUHTIYAT / OMNIPRESENT (2017,BUG) - 7/10


 

Emil (Velislav Pavlov) je uspješni pisac i vlasnik marketinške kompanije koji će na čudan način početi manifestirati neki oblik krize srednjih godina. Nakon što njegov nepokretni otac pomisli da mu netko krade antikvitete iz kuće, Emil će postaviti skrivenu kameru kako bi pronašao počinitelje. No, neće se Emil zaustaviti samo na jednoj skrivenoj kameri. Postavit će on nadzor i u vlastitoj kući kako bi špijunirao suprugu psihijatricu Annu (Teodora Duhovnikova) i sina tinejdžera, punca starog generala još iz komunističkog doba, a kamere će postaviti i u uredima svoje tvrtke. I u naočale će postaviti Emil mikrokameru i snimat će sve oko sebe, a postat će on potpunu opsjednut praćenjem svega što se događa.

Jasno da će se to pretvoriti u potpunu katastrofu jer ponekad je bolje ne znati sve detalje o ljudima oko sebe i njihove tajne. Činjenicu da prati sve što se događa Emil će iskoristiti i kako bi zaveo duplo mlađu kolegicu, a dovest će njegov opsesivni hobi u potpuni kaos koji neće donijeti ništa dobroga baš nikome. Cijelu priču je scenarist i redatelj Ilian Djevelekov postavio iz Emilove perspektive te je on i narator te njegove misli stalno čujemo u voiceoveru. Iako se činilo da bi se "Omnipresent" ili "Vezdesushtiyat" u originalu mogao rasplesti u smjeru komedije, ipak je Djevelekov ovu zanimljivu priču odlučio usmjeriti u nekom ozbiljnijem smjeru, uz naravno povremene (tragi)komične situacije za razbijanje ugođaja.

Bio je ovaj film svojedobno i bugarski kandidat za Oscara, a u izboru za najbolji bugarski film godine izabran je ne samo za najbolji film, već je Djevelekov izabran za najboljeg režisera, a Pavlov i Duhovnikova odnijeli su nagrade za najbolje glumce. Djeluje cijela ova priča prilično voajerski i jednom kad se Emil potpuno navuče na špijuniranje bliskih osoba, tu nema povratka. On kao da se ne može zaustaviti i praktički svo vrijeme provodit će on gledajući snimke nadzornih kamera koje je postavio sklapajući mozaik o ponašanju ljudi u svom okruženju, ni ne shvaćajući da je zapravo njegovo ponašanje najnenormalnije i da je on zapravo uzrok za sav kaos koji se počeo događati i prije kamera.

IMDB LINK 

Primjedbe