WINNING TIME (2022-23,SAD) - 8,5/10


 

Show može početi jer stigla je serija o "dinastiji" koja je zauvijek promijenila košarku, a vjerojatno i američki sport. Generacija LA Lakersa iz osamdesetih sasvim sigurno nije najbolja i najuspješnija u povijesti košarke, pogotovo sporta općenito, no Lakersi s početka osamdesetih zasigurno su doprinijeli da se na košarku krene gledati i kao na show-businnes koji može postati prava tvornica novaca. Danas znamo da sport zaista i jest tvornica novaca, a serija koju su za HBO prema knjizi "Showtime: Magic, Kareem, Riley, and the Los Angeles Lakers Dynasty of the 1980s" Jeffa Pearlmana, kreirali Max Borenstein i Jim Hecht, sjajno prikazuje to vrijeme.

Odmah na početku jasno nam je da NBA 1979. godine, kada i kreće radnja prve sezone, nije bila ni sjena onoga što je danas. Naravno da su u radosti loptanja pod obručima uživale tada igračine poput Juliusa Ervinga ili Kareem Abdula Jabbara, ali košarka tada nije bio sport od kojeg se očekivala posebna zarada. No, sve se to promijenilo na samom izmaku dekade kada je liga osnažena za dva mlada igrača koji će postati glavni rivali sljedećeg desetljeća - Magica Johnsona i Larryja Birda. Pratimo tako u prvoj sezoni "Winning Time" isključivo sezonu 1979./80, prvu u kojoj je draftirana tada najveća mlada nada Earvin Johnson, u početku zaigrani i samopouzdani mladić koji će vrlo brzo postati najveća sportska zvijezda.

No, ključni potez bit će promjena vlasničke strukture kluba kojeg je sve do kraja sedamdesetih pratio status luzerskog kluba. Sve će krenuti kada će Jerry Buss (John C. Reilly) od prethodnih vlasnika kupiti franšizu s vizijom da od Lakersa stvori najuspješniji i najbolji klub na svijetu. Danas znamo da je Buss zaista bio vizionar i njegova "Showtime" generacija obilježila je osamdesete, a očito je on prvi shvatio da je košarka prilika za show-biznis i da se tu okreće ogromna lova. I jasno da to neće ići samo tako i vidimo tu Bussa kao pravog kockara, hazardera, čovjeka kojeg vode instinkti, a iako je serija snimljena po stvarnim ljudima i događajima, naravno da je tu dosta doga dramatizirano i prilagođeno potrebi ovakve zabavne, lepršave pa i humorne serije.

Prvu epizodu "Winning Timea" snimio je u svom prepoznatljivom ironičnom štihu poznati režiser Adam Mckay, komičar koji se posljednjih godina sve više prebacuje na specifičnu kombinaciju drame i britke satire. Stilski stoga "Winning Time" jako podsjeća na njegove filmove kao što su "The Big Short" ili "Vice", također biografske drame / satire u kojima se na ironičan, duhovit način pozabavio nekim stvarnim, ozbiljnim događajima i ljudima. Identična situacija je i ovdje pa tako likovi nerijetko probijaju četvrti zid i obraćaju se izravno gledateljima te kao naratori pojašnjavaju situaciju. Da bi se dodatno potencirao dojam i što autentičnije prikazalo to ludo i iz današnje perspektive zabavno vrijeme na koje volimo gledati nekako s nostalgijom, i fotografija je u retro štihu pa sve to zaista i izgleda kao da je snimano na prijelazu iz sedamdesetih i osamdesete.

Gotovo svaka epizoda je tako ispripovijedana iz perspektive nekog drugog lika te usput saznajemo i pozadinske priče najvažnijih likova za cijelu ovu generaciju. Iako "Winning Time" na trenutke djeluje pomalo trivijalno, postignuta je sjajna dinamika, a autorima su na ruku svakako išle i činjenice jer bila je to zaista nevjerojatna sezona za Lakerse. Sve ono najvažnije što ćemo vidjeti u seriji, zaista se i dogodilo u stvarnosti i "Winning Time" prati timeline koji je potpuno nevjerojatan. Iako su se odmah nakon emitiranja prvih epizoda serije pojavile reakcije još uvijek živih svjedoka vremena i sudionika događaja koji su počeli jamrati da to baš i nije tako bilo, od početka je jasno da ovo nije dokumentarna serija i da nikome nije bila intencija od "Winning Time" napraviti sadržaj poput dokumentarne serije "The Last Dance" o Bullsima devedesetih.

Serija je to koja perfektno uspijeva uhvatiti duh vremena, očito je da se pazilo na sve detalje kad je u pitanju scenografija i kostimi, a sadržaj je to koji ima i neki duh sportskog romantizma. Nostalgije u vremenima kada se u vrhunskom sportu još uvijek nije isključivo sve vrtilo oko novca, a upoznajemo ovdje i ekipu kojoj dobrim dijelom možemo i zahvaliti na promjeni te percepcije. Iznimno je to zabavna, dinamična i uzbudljiva priča koja sjajno klizi u kojoj je okupljena i impresivna glumačka postava, a u istom tonu i stilu nastavljeno je to i u drugoj, nažalost, kako se čini, i posljednjoj sezoni. Barem kada je u pitanju štorija o Lakersima jer HBO je seriju ukinuo nakon druge sezone koja je završila nakon sedam epizoda kroz koje ovaj puta pratimo četiri sezone NBA lige, od 1980/81. do 1983/84.

IMDB LINK 

Primjedbe