THE LAND OF THE SONS (2021,ITA) - 6,5/10


 

U posljednje vrijeme mračna predviđanja o apokalipsi i kraju svijeta kakvog poznajemo prelila su se i s filmskog platna u stvarni život, a nešto takvo već je odavno nastupilo u mračnoj postapokaliptičnoj distopiji Talijana Claudia Cupellinija. Snimio je on "La Terra dei figli" ili "The Land of the Sons" prema stripu svog sunarodnjaka Giana Alfonsa Pacinottija, a premijeru je ovaj film imao na festivalu u Karlovym Varyma. U jednom trenutku sam pomislio da bi se najefektnije ovaj film mogao okarakterizirati i kao talijanski "Vodeni svijet", no ipak je ovo više klasični europski art film, no što je holivudski akcijski spektakl, a nekako bih se mogao kladiti da postoji i određena razlika u budžetima između ova dva filma. Iako je očito da je snimljen ovaj film s relativno skromnim budžetom, potrudio se Cupellini pronaći odlične, zanimljive močvarne lokacije u kojima se odvija ova futuristička distopija.

Kraj civilizacije kakvu poznajemo ovdje je stigao pred koje desetljeće. Voda i zrak su otrovani, sve je puno leševa, a puko preživljavanje je umjetnost. Među rijetkima preživjelima su otac i sin, koji žive u baraci na nekakvom jezeru ili močvari. Stari čamci jedina su prijevozna sredstva, a otac pokušava sina zaštititi na način da mu ne govori ništa o svijetu koji je nekoć postojao. Ovo sada jedino je što poznaje sin kojeg upoznajemo u uvodnoj sceni kada u samoobrani ubija psa koji ga je napao. Ispostavit će se da je to pas njihovog susjeda Aringa, starca neprijateljski nastrojenog prema ocu i sinu, a kada otac umre, sin će ostati doslovno sam na svijetu te će mu jedino vlasništvo ostati očev dnevnik.

No, dnevnik mu malo znači jer sin ne zna čitati, ni pisati i stoga će se on zaputiti nizvodno kako bi pronašao nekoga tko mu može pročitati ono što je otac zapisao. Na njegovu žalost, pokazat će se da je mikrokozmos u kojem je živio s ocem u kojem su rubne doticaje imali tek s Aringom i slijepom staricom koju naziva vještica (Valeria Golino), bio zapravo prekrasno mjesto za život. Ispostavit će se da su apokalipsu očito uspjeli preživjeti tek oni najgori, a njegova mračna odiseja ruševinama i ostacima nekadašnje civilizacije bit će iznimno opasna i okrutna. Imala je ova mračna pustolovna distopija potencijala i za puno više i šteta je što "The Land of Sons" ima dosta problema s tempom jer ova brutalna simbolička avantura mogla je biti puno bolja.

IMDB LINK 

Primjedbe