WHITE HEAT (1949,SAD) - 8/10


 

James Cagney bio je jedna od najvećih zvijezda razdoblja koje se naziva zlatnom erom Hollywooda, a i danas ga ponajviše pamtimo po ulogama gangstera ili sličnih opasnih tipova. Zanimljivo je kako je u prvoj ulozi Cagney glumio ženu, a prije nego što je postao filmska zvijezda bio je on plesač u vodviljima. Tridesetih je bio ogromna zvijezda, a nakon što je zahvaljujući dobrim dijelom plesnim i pjevačkim sposobnostima 1942. osvojio jedinog Oscara za ulogu u mjuziklu "Yankee Doodle Dandee", odlučio je raskinuti ugovor s Warner Brosom i osnovati svoju producentsku kuću.

No, nije se Cagney pokazao jednako uspješnim producentom kao što je bio glumac pa se potkraj četrdesetih podvijenog repa vratio Warner Brosu. Bio je pred bankrotom i na ulogu gangstera u prilično neprirodnom odnosu s majkom Codyja Jaretta odglumio je iz isključivo financijskih razloga. Warner je za režisera angažirao iskusnog Raoula Walsha koji je ranije radio s Cagneyjem, a "White Heat" je tipični gangsterski film tog vremena. S bitnom razlikom što je glavni junak čudak, tip u kasnim četrdesetima ovisan o mamici koja je dio njegove bande, potpuni luđak kojeg muče migrene.

Da je Cody Jarrett nemilosrdni, psihopatski kriminalac i hladnokrvni ubojica, ujedno vođa opasne bande, jasno nam je u uvodnim scenama. On i njegova ekipa opljačkaju vlak i bez ustručavanja pobiju vlakovođu i ostalo osoblje vlaka. Koliko je Cody hladnokrvan pokazuje i činjenica da će on bez puno razmišljanja ostaviti i člana vlastite bande kojeg je teško ozlijedila para iz lokomotive. Jedine dvije osobe do kojih je Codyju stalo su njegova žena Verna (Virginia Mayo) prema kojoj se ponaša kao prema imovini te njegova mama koja putuje svuda s bandom i brine se za sina kada krenu migrene. No, nakon što ga policija konačno uhvati, Cody će završiti u zatvoru, a ondje će se infiltrirati detektiv čiji je zadatak steći njegovo povjerenje i saznati gdje je ovaj sakrio novac od pljačke vlaka.

IMDB LINK 

Primjedbe