ARE YOU LONESOME TONIGHT? (2021,CHN) - 6,5/10


 

Ovaj pomalo konfuzni stilizirani kineski neo-noir premijerno je prikazan izvan konkurencije u Cannesu, a dugometražni debitant Shipei Wen kao da se estetski pomalo ugledao na svog puno poznatijeg sunarodnjaka Wong-kar Waija. Naravno da je Wen svjetlosnim godinama iza jednog od najvećih filmskih estetičara u posljednjih tridesetak godina, a skačemo tu stalno iz jednog vremenskog razdoblja u drugo, iste događaje vidimo iz perspektive različitih likova. Imao je Wen možda i zanimljivu ideju, no zakomplicirao je sve to do krajnjih granica, a kada svemu tome dodamo standardni problem većine nas Europljana da su nam svi ti Kinezi skoro pa isti, bilo je to dosta teško sve povezati i razvezati.

Radnju je Wen smjestio u 1997. godinu, a priča kreće kada mladić po imenu Wang (Eddie Peng) slučajno pregazi čovjeka i odluči se riješiti njegovog tijela kako bi prikrio ono što je napravio. Progonjen osjećajem krivnje, on će se pokušati ušuljati u život udovice čijeg je muža ubio kako bi joj nekako pomogao i iskupio se donekle, a gđa Huifang (poznata kineska filmašica i glumica Sylia Chang) će mu to dopustiti. Ona svo vrijeme misli da joj je muž nestao i da je to samo nastavak nesreća koje su je snašle jer joj je prethodno umro i sin, a ubrzo će se u ovu zamršenu priču uključiti i inspektor Chen (Wang Yanhui) koji će, jasno, shvatiti da puno toga tu ne štima.

Slaže se cijela ova priča pomalo kao slagalica jer nakon uvoda vidimo Wanga u zatvoru te shvaćamo da je priča preselila koju godinu u budućnost. Pa se opet vraćamo unazad, idemo unaprijed, priču malo pratimo iz perspektive Wanga, malo iz udovičine, malo iz inspektorove, a u trenucima kada čovjek misli da je konačno uspio sve pohvatati, shvati da mu tek sada ništa nije jasno. Iako je narativno "Are You Lonesome Tonight?" (poznati šlager Elvisa Presleyja stalno se provlači kroz film) Wen osmislio iznimno ambiciozno, kao što se potrudio to snimiti u nekom prepoznatljivom stilu (događaji iz jednog vremenskog perioda snimljeni su kroz neke crvenkaste filtere pa sve to djeluje dodatno misteriozno), no ostalo je tu puno toga nedorečeno, iako nikako ne nezanimljivo i intrigantno.

IMDB LINK 

Primjedbe