A TIME TO KILL (1996,SAD) - 7,5/10


 

Devedesete su bile godine kada su se u Hollywoodu naveliko snimali filmovi prema tada popularnog pisca Johna Grishama. I gotovo svi ti filmovi, od Klijenta, Tvrtke pa do Slučaja pelikan postigli su fini uspjeh na kino blagajnama, iako je kritika o tim pomalo formulaičkim trilerima imala podijeljeno mišljenje. Izniman uspjeh postigao je i "A Time to Kill", pomalo moralistički triler - sudska drama koju je režirao Joel Schumacher i čija je radnja smještena na američki jug. Jedan od razloga zašto je "Vrijeme ubijanja" uprihodio više od 150 milijuna dolara zasigurno se skriva i u činjenici da je Schumacher tu okupio kvalitetnu glumačku postavu sastavljenu od provjerenih zvijezda poput Samuela L. Jacksona ili Sandre Bullock ili nekih novih mladih i ne tako mladih lica poput Matthewa McConaugheyja, Ashley Judd ili Kevina Spaceyja koji će vrlo brzo postati zvijezde.

Uloga mladog odvjetnika Jakea Taylora Brigancea bila je i prva glavna uloga u karijeri tada mladog glumca iz Texasa McConaugheyja, a jedna je to u nizu priča koje neodoljivo podsjećaju na klasik "Ubiti pticu rugalicu" Harper Lee po kojem je početkom šezdesetih snimljen i legendarni film. Čim je tu radnja smještena na američki jug, jasno da je tu u pitanju rasna problematika. Kako je i Grisham rođen i odrastao na američkom jugu, takve teme očito su mu bile bliske. "Vrijeme ubijanja" bilo je zapravo i njegova prva knjiga koja je prošla nezapaženo sve dok sljedeći naslovi nisu postali bestselleri.

Na ideju za priču došao je prema stvarnom slučaju iz sredine osamdesetih kada je slušao svjedočenje 12-godišnje crnkinje koju su silovali i divljački pretukli pijani redneci. Pomislio je tada, ispričao je kasnije, da je tada imao sačmaricu uz sebe da bi pobio taj šljam, a ono što je on maštao, učinit će u njegovoj knjizi, kasnije i filmu Carl Lee Henry (Jackson), otac silovane djevojčice. On će u sudnici puškom ustrijeliti dva imbecila koji su mu silovali kćer, usput ranivši policajca, a nimalo zahvalan zadatak obrane osvetnički nastrojenog oca prihvatio je upravo mladi, neiskusni, ali moralni odvjetnik. Pa iako se radnja događa negdje osamdesetih, i dalje je to u svojoj srži onaj stari, rasistički jug u kojem su bijelci priveligirani u odnosu na crnce, a jasno da će ovakav slučaj u Mississippi privući pažnju i nacionalnih medija.

Kako bi pokušao iz zatvora izvući bijesnog oca, mladi odvjetnik će pokušati igrati na kartu neuračunljivosti, no činjenica da je odlučio braniti crnca koji je hladnokrvno ustrijelio bijelce, bit će dovoljna da Jake u opasnost dovede ne samo sebe, već i svoju obitelj. Ku Klux Klan će se reaktivirati u tom okrugu i njegov kolovođa će postati brat ubijenog (Kiefer Sutherland), a jedina pomoć Jakeu će biti njegov stari mentor (Donald Sutherland) i mlada apsolventica prava sa sjevera (Bullock) koja ima iskustva u sličnim slučajevima. Film je to kojem se realno ne može ništa prigovoriti, no nekako čim počne, može se pretpostaviti kako će se razvijati i kako će se to rasplesti. 

IMDB LINK 

Primjedbe