BLACK PETER (1964,ČSL) - 7,5/10


 

Miloš Forman vjerojatno je najpoznatiji i najuspješniji češki filmaš svih vremena, sineast koji je nakon što se probio u domovini šezdesetih ostvario i sjajnu američku karijeru osvojivši dva Oscara za najboljeg režisera (Let iznad kukavičjeg gnijezda i Amadeus). Ono što posebno fascinira kod Formana je što se iz avangardnog filmaša iz mladosti i jednog od prvoboraca čehoslovačkog novog vala kasnije pretvorio u vrsnog studijskog režisera koji se jednako dobro snalazio i s dramama, biografskim filmovima, mjuziklima te je više od četiri desetljeća snimao relevantna djela.

Humorna drama snimljena gotovo u klasičnom Cinema Verite stilu o češkom tinejdžeru koji ne zna što bi sa sobom preko ljeta, bio je i Formanov prvi dugometražni igrani film. "Crni petar" prati nekoliko dana u životu mladog Petra dok on pronalazi prvi posao, ulazi u sukobe s konzervativnim roditeljima te pokušava zavesti prvu curu. Snimio je Forman tako nimalo romantiziranu coming-of-age humornu dramu o odrastanju, životarenju i dokolici mladića u socijalističkoj Čehoslovačkoj te je fino uhvatio sve ono što ide s tim godinama i sve tinejdžerske muke.

Dok Petrov strogi otac tišti i kinji sina jedinca da se opameti, uozbilji i razmisli što će sa životom, ovaj mladić razmišlja uglavnom o onome o čemu razmišljaju gotovo svi njegovi vršnjaci. O izlascima, zabavi, djevojkama te Forman ovdje fino prikazuje sve nazovimo to muke i probleme tinejdžera, ali uz empatiju i humor. Smatra se "Cerny Petr" i jednim od prvih filmova čehoslovačkog novog vala, a iako ga je Forman snimio i završio još tijekom 1963. godine, na premijeru se moralo čekati sve do travnja sljedeće godine. Kasnije je ovaj film prikazan i na festivalu u švicarskom Locarnu gdje je "Crni Petar" osvojio glavnu nagradu odnosno Zlatnog leoparda.

Kao i u većini filmova te rane faze, Forman je okupio glumačku ekipu koja prethodno nije imala ništa ili tek malo glumačkog iskustva, a isti princip je koristio i u sljedeća dva domaća filma (Ljubavi jedne plavuše i Gori moja gospođice). Ovaj je film sjajan primjer kako je Formanovo stvaralaštvo, ali i općenito cijeli čehoslovački novi val nevjerojatno utjecao na cijelu istočnoeuropsku kinematografiju pa i onu jugoslavensku koja je također u drugoj polovici šezdesetih počela izbacivati filmove koji su bili potpuni otklon od do tada standardnog neorealizma. Iako je od snimanja "Crnog Petra" prošlo već pola stoljeća, vidimo da se u razmišljanjima i problemima mladih zapravo i nije toliko toga promijenilo i da je tinejdžersko doba idealno vrijeme za uživanje u životu, bezbrižnosti i slobodi prije nego što stigne vrijeme kada bi se trebalo opametiti i uozbiljiti.

IMDB LINK 

Primjedbe