BODIES BODIES BODIES (2022,SAD) - 7/10


 

Film koji bi se gotovo mogao pa nazvati "Vrisak" našeg doba, satirični crnohumorni horor snimila je po scenariju Kristen Roupenian i Sarah DeLappe Nizozemka Halina Reijn. Moderni slasher u kojem će poteći krv bogate, arogantne zlatne mladeži koja se okupila u raskošnoj vili kako bi organizirali "Hurricane Party" odnosno zabavu dok uokolo divlja uragan. Jedina autsajderica među tom zlatnom mladeži je Bee (Bugarka Maria Bakalova koje se sjećamo kao Boratove kćeri) koja će zapravo prilično slučajno završiti na toj krvavoj zabavi.

Ona je nekoliko tjedana u vezi sa Sophie (Amandla Sternberg), a njih dvije i prve upoznajemo dok se strastveno ljube i kreću na put. Saznajemo ubrzo da je Sophie već bila na brojnim rehabilitacijama zbog ovisnosti iako je tek u ranim dvadesetima i da dolazi ona iz besramno bogate obitelji dok je Beena prošlost prilično misteriozna i da se tek naslutiti da je ona strankinja i da je definitivno neka niža klasa. Odlaze oni na zabavu koju organizira u očevoj vili također iznimno bogati David (Pete Davidson), Sophien najbolji prijatelj, a okupit će se ondje nekadašnja Sophiena ekipa s kojom ona duže vrijeme uopće nije u kontaktu. Ondje je i Davidova prilično submisivna djevojka Emma (Chase Sui Wonders), svadljiva Jordan (Myha’la Herrold), razmažena Alice (Rachel Sennott iz Shiva Baby) te njen 40-godišnji dečko kojeg je pronašla na Tinderu, Greg (Lee Pace) kojeg nitko i ne poznaje.

I od početka je očito da je to prava ekipa razmaženih mladih snobova koji uglavnom dolaze iz jako bogatih i bogatih obitelji. Sama pomisao da organiziraju nešto što se naziva uragan party već zaziva da se svakom od njih zalijepi nekoliko zidarsko - odgojnih šamarčina, a neočekivani Sophien dolazak s Bee sve će prilično iznenaditi. Iako se tek površinski čini da su svi oni jako dobri i povezani, vrlo brzo postat će nam jasno da je to tek privid, a i prije nego što će se početi nizati mrtva tijela, nazrijet će se pukotine u njihovim odnosima. I krenut će to kao tipični party začinjen alkoholom i drogama, a nadopunjen nekom blesavom društvenom igrom u mraku u kojem je netko ubojica, a netko žrtva, no igra će se vrlo brzo pretvoriti u stvarnost kada shvate da je domaćin David ubijen.

Pretvorit će se "Bodies Bodies Bodies" potom u zanimljivi miks slashera i whodunit trilera u kojem će preživjeli pokušati ne samo shvatiti tko je ubojica, već će se pokušati i spasiti vjerujući da je netko od njih sljedeći na redu. I naravno da neće biti u krivu, a kako će situacija postajati napetija, tako će i sve te dvadesetineštogodišnjakinje koji se u početku barem trude ponašati kao da su prijateljice i da su bliske, konačno postati iskrene jedna prema drugoj i u tim kriznim situacijama konačno će reći jedne drugima ono što stvarno misle. I jedne o drugima, ali i same o sebi te ćemo do kraja shvatiti da je njihova bliskost zaista bila tek privid, nešto hinjeno, umjetno, baš kakvom se ta Generacija Z kako je Amerikanci nazivaju, nama čini.

Sjajno film nizozemske glumice koja se u zadnje vrijeme sve više prebacuje na režiju hvata taj duh vremena i tu hipokriziju mladih generacija, pogotovo ovakvih odgojenih sa zlatnom žlicom u ustima koja cijelog života i nije imala potrebu razmišljati i brinuti ni o čemu drugome nego kako da im što atraktivniji budu profili na društvenim mrežama. Generacija je to kojoj je puno važnije kakav dojam ostavljaju na društvenim mrežama, nego kakvi su u stvarnosti i obrasce ponašanja s društvenih mreža oni kao da pokušavaju prenijeti i u stvarni život i ponašaju se tako usiljeno, nadmeno, arogantno, možda i ne shvaćajući da su takvi jer to je za njih prirodno stanje stvari.

I premda u početku film Haline Reijn možda i ne djeluje kao komedija, kako će vrijeme prolaziti zaista će se ovaj stilizirani slasher početi pretvarati u brutalnu crnu komediju. Shvatit ćemo da praktički nitko od njih gotovo ni o čemu nema vlastito mišljenje i svi oni rezoniraju i zaključuju pa i razmišljaju te komuniciraju na način kako se kreću trendovi i kako je u tom trenutku valjda popularno na društvenim mrežama. Skupa s ekipom i gledatelj će do kraja pokušati pogoditi tko bi od ovog društvanca zaista mogao biti ubojica, a mora se priznati da je Reijn snimila iznimno zabavan, dinamičan pa i duhovit film.

IMDB LINK 

Primjedbe