CHRIS THE SWISS (2018,ŠVI) - 8/10


 

Krenula je Švicarka Anja Kofmel u ovom hibridu dokumentarnog i animiranog filma u potragu za odgovorom na pitanje što se dogodilo s njenim bratićem, švicarskim novinarom i pustolovom koji se u jesen 1991. kao ratni izvjestitelj zaputio u Hrvatsku kako bi izvještavao o ratu, a koji mjesec kasnije vratio se kući u vreći. Bavi se Kofmel u svom filmu za nas dosta kontroverznom temom i pokušava ona pratiti put Chrisa the Swissa kako su ga nazivali i sada odrasla žena koja se još kao djevojčica divila svom starijem rođaku sada pokušava istražiti pozadinu njegove smrti. Iako je u rat Chris stigao kao izvjestitelj, pronađen je on mrtav u uniformi međunarodnih plaćenika koji su se borili na strani Hrvatske za vrijeme rata te pokušava redateljica proniknuti u stvarnu ulogu koju je on imao u ovom sukobu.

I dok je "Chris the Swiss" nominalno istraživački dokumentarac, animiranim segmentima Kofmel upotpunjuje dokumentarni i istraženi dio te daj dio kao da predstavlja ne samo njene snove, razmišljanja, sjećanja i strahove, već njima upotpunjuje onaj dio priče koji nije službeno dokumentiran. Ipak, osnovno pitanje koje si autorica ovdje postavlja je što je to u mladim ljudima da ih nagoni da se uključe u rat s kojim nemaju nikakve veze i što je to u ratu da privlači ljude. Tako saznajemo da se Chris još kao 17-godišnjak uključio u rat između Južne Afrike i Namibije te je i kasnije kao reporter ili u tko zna kakvoj ulozi odlazio na krizna mjesta u svijetu. Definitivno je i Chris bio jedan od onih War Junkiea, a baš kao što i Kofmel pokušava shvatiti tko je on zapravo bio, to je glavno pitanje koje si postavlja i gledatelj.

Neki sugovornici tu čak proturaju tezu da je Chris bio špijun, a da nije on bio nimalo bezazlen tip, kakvim ga je doživljavala Kofmel dok je bila dijete, potvrđuje i činjenica da je još osamdesetih bio u kontaktu s poznatim teroristom Ilichem Ramirezom Sanchezom poznatijim kao Carlos Šakal koji se i danas nalazi u francuskom zatvoru. Naoružana Chrisovim dnevnicima i zapisima, autorica je krenula na putovanje pokušavajući pratiti tragove svog poginulog bratića te dobivamo u ovom filmu priču o Domovinskom ratu iz perspektive stranih reportera koji su odavde izvještavali. Mnogi još uvijek živi reporteri prisjećaju se Chrisa koji je u Hrvatsku stigao kao izvjestitelj da bi njegova uloga vrlo brzo postala dosta mutna i misteriozna. Nakon nekog vremena odlučio se Chris aktivno uključiti u rat u internacionalnom vodu stranih dobrovoljaca koji je vodio još jedan najblaže rečeno misteriozan tip, Eduardo Rosza - Flores poznatiji kao Chico.

Donosi nam ovaj film i neke zaista šokantne i jezive dokumentarne snimke iz tog vremena, snimke koje se obično ne prikazuju u emisijama poput TV kalendara. Snimke ubijenih (u nekoliko navrata vidimo i Chrisovo tijelo u vreći) pretežito civila, a iznose se tu i neke teze koje baš i nemamo često priliku slušati kao i neke teze koje sasvim sigurno nisu baš točne. Posebno kada Kofmel pokušava staviti cijeli taj rat u kontekst i približiti povijesnu pozadinu. Što je od svega toga što je Kofmel uspjela saznati pokušavajući doznati stvarnu sudbinu svog bratića zaista istina, teško je znati, no jednako koliko ona pokušava otkriti stvarne okolnosti, ona pokušava više od četvrt stoljeća kasnije proniknuti u um svog bratića. Promišlja ona kako se sve to moglo dogoditi i kako taj užasavajući masakr nitko nije uspio zaustaviti i što je to njen bratić pokušao učiniti da je završio tako kako je završio.

Ne treba na "Chris the Swiss" gledati kao na film čija je tendencija otkriti pozadinu, uzroke i razloge za izbijanje nama jako dobrog poznatog rata. Nije Kofmel imala takve pretenzije, već je "Chris the Swiss" intimna i osobna priča o individualnoj tragediji i nesretnoj sudbini autorici bliske osobe. Naravno da svaki sadržaj koji se tiče Domovinskog rata, posebno kada se ne uklapa u neke standardne narative na ovim prostorima, odmah izaziva kontroverze, no autoricina intencija definitivno ovdje nije bila mudrovati i docirati o svemu onome što se tu događalo. Podjednako je ona željela shvatiti što je to bilo u njenom bratiću da ga je pogonilo da ide kamo je išao, kao što je pokušala saznati pravi rasplet njegove sudbine. Premijerno je "Chris the Swiss" prikazan na tjednu kritike u Cannesu, a dobio je nagradu i za najbolji švicarski dokumentarac godine. 

IMDB LINK 

Primjedbe