COLONEL REDL (1985,MAĐ) - 8/10


 

Nakon što je početkom osamdesetih osvojio Oscara za najbolji strani film za "Mephista", vjerojatno najuspješniji mađarski filmaš svih vremena Istvan Szabo ponovno je udružio snage s austrijskim glumcem Klausom Mariom Brandauerom. Baš kao što je Klaus Kinski najbolje i najpoznatije uloge imao kod Wernera Herzoga, ista je situacija sa Szabom i Brandauerom, a "Pukovnik Redl" smatra se i središnjim dijelom Mađareve neformalne germanske trilogije koja je kasnije zaključena s "Hanussen". Osim što je u sva tri filma glavne uloge odglumio Brandauer, "Mephistu", "Pukovniku Redlu" i "Hanussenu" je zajedničko što su to ipak dosta slobodne priče o stvarnim povijesnim likovima koji su potisnuli svoje moralne karakteristike i nagone kako bi se uspeli na društvenoj ljestvici u vrijeme autoritarnih političkih moći.

Pukovnik Alfred Redl također je stvarna povijesna ličnost, visoki časnik u vojsci Austro - Ugarske na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće. Umjesto da doslovno slijedi Redlovu biografsku priču, Szabin film više je inspiriran dramom Britanca "A Patriot for Me" po kojoj je krajem šezdesetih izvedena kontroverzna predstava koja nije dobila dozvolu za izvođenje u Londonu. Film je to o čovjeku skromnih korijena, sirotinjskom seoskom dječaku koji ima onaj tipičan osjećaj manje vrijednosti za osobe njegove podrijetla. To će posebno doći do izražaja na vojnoj akademiji pa i kasnije, kada će se Redl pretvoriti u cinkera i karijerista koji gazi preko drugih kako bi ostvario svoje ambicije.

Porijeklom je on iz Galicije koja je tada potpadala pod mađarskom upravom u ogromnom carstvu, a sjajan posao Szabo je u "Pukovniku Redlu" odradio sjajno prikazavši povijesno - politički kotekst i okolnosti. Nakon uvodnog dijela kada je Redl dječak u vojnoj školi, vrijeme radnje je kraj 19. i sami početak 20. stoljeća kada kao da se počinje osjećati da je carstvo pred raspadom, a vojska je u sve većem rasulu. Dok su Mađari čijem korpusu pripada i Redl nezadovoljni opresijom Beča i smatraju se zakinutima, istovremeno se oni istovjetno ponašaju prema drugim narodima u carstvu.

Očita je i nacionalna heterogenost ne samo u vojsci, već i u društvu i to postaje sve osjetljivije pitanje u ogromnom carstvu jer sve više naroda bi pravo na samoodređenje dok istovremeno okolne države također samo čekaju kako bi ga očerupale. Pa iako je Redl nominalno Mađar, od djetinjstva mu je usađena lojajnost caru Franji Josipu zahvaljujući čijoj stipendiji je kao siromašni dječak uopće i završio na vojnoj akademiji. Zbog lojalnosti kruni kasnije će on ući u sukobe s mađarskim časnicima u vojsci koji sve više počinju zazivati samostalnost od Habsburgovaca. Uskoro će on postati i jedan od ljubimaca prijestolonasljednika, nadvojvode Franje Ferdinanda (Armin Müller - Stahl) koji će ga angažirati za političke spletke, intrige, špijuniranja i podmetanja u borbi za moć u prijeratnoj vojsci.

I sve te naredbe i zahtjeve Redl će bespogorno provoditi, a istovremeno će što je duže moguće pokušavati sakriti svoje homoseksualne sklonosti svjestan da bi zbog toga mogao ispaštati u vojsci. I dok je u stvarnosti Redl bio špijun za rusku vojsku te su njegovi motivi za izdaju i dalje nerazjašnjeni iako se pretpostavlja da bi ucjene zbog homoseksualnih sklonosti koje su Rusi razotkrili mogle biti jedan od razloga, u Szabinom filmu on je prikazan kao tragična ličnost. Pretvorit će se on u pijuna u nadvojvodinim shemama i intrigama kojima je cilj dočepati se vlasti, a na kraju će i sam Redl stradati u toj opasnoj igri. Bio je i "Colonel Redl" nominiran za Oscara za najbolji strani film, a na festivalu u Cannesu je osvojio nagradu žirija.

IMDB LINK 

Primjedbe