FANNY LYE DELIVERED (2019,GBR) - 6/10


 

Nakon građanskog rata u Velikoj Britaniji koji se vodio sredinom 17. stoljeća između rojalista i parlamentaraca predvođenih Oliverom Cromwellom, pogubljen je prvi engleski kralj u povijesti, Charles I. U to vrijeme jak je bio kršćanski pokret puritanaca, iznimno striktnog i fundamentalističkog pokreta unutar protestantizma, a jedan od tih strogih i striktnih puritanaca je i John Lye (Charles Dance). On je nekoć bio časnik u Cromwellovoj vojsci i sa ženom Fanny Lye (Maxine Peake) i sinom Arthurom živi na izoliranoj farmi u Shropshireu. I to je jedan od onih tradicionalnih brakova u kojima je John gospodar života i smrti, a žena mu se mora povinovati u svemu i nema ona ni najmanje pravo glasa. Kako John kaže, tako će i biti, no njihov svijet će se potpuno promijeniti kada na njihovo imanje iznenada bane mladi par, Thomas i Rebecca, koje proganjaju lokalni šerif i njegov zamjenik.

Iako nevoljko, John će im dopustiti da ostanu na njihovom imanju dok se ne oporave pošto će ga Thomas uvjeriti da su ih putem napali i opljačkali razbojnici. No, vrlo brzo do starog Johna stići će glasine da su Thomas i Rebecca traženi zbog organiziranja orgija i subverzivnog propovjedanja o tome da smisao kršćanstva nije u osjećaju krivnje, već u ljubavi, a da je žena ravna muškarcu. Polako će Thomas i Rebecca početi svoju revolucionarnu kampanju širiti i u kući Lyevih, čak i utjecati na do jučer potpuno podčinjenu i mužu poslušnu Fanny. No, vrlo brzo susrest ćemo se s pitanjem je li karizmatični Thomas zaista toliko posvećen svojoj misiji širenja slobodne ljubavi ili je on samo drugo naličje istog temperamenta koji ne može bez nasilnog nametanja svoje volje drugima.

Pretvorit će se u jednom trenutku ova pomalo teatralna minimalistička period drama snimljena na jednoj lokaciji odnosno tipičnoj tadašnjoj seoskoj britanskoj kući i u njenoj blatnjavoj okućnici, pomalo i u barokne "Funny Games". John, koji je cijelog života gospodario drugima sada će na svojoj koži osjetiti kako to izgleda podčinjenost. Iako je tema filma koji je napisao i režirao britanski indie filmaš Thomas Clay iznimno intrigantna, ostao je "Fanny Lye Delivered" ipak nekako nedorečen i prosječan, čak potpuno predvidiv i nešto mi je tu falilo. Najjači adut ove mračne drame - trilera svakako su uvjerljivi nastupi dvoje glavnih glumaca, a poruka koju kao da je Clay pokušao poslati preko ovog filma glasi da je svaki radikalizam podjednako opasan. Posebno onaj odurni religijski radikalizam, fanatizam i fundamentalizam kojim su stoljećima ti zatucani idioti tlačili ostatak svijeta pričama i ispirali mozgove ubogim, često nepismenim jadnicima o ljepoti patnje, suzdržavanju i čekanju nebeske nagrade.   

IMDB LINK 

Primjedbe