FOURTH OF JULY (2022,SAD) - 6,5/10


 

Nakon skandala s optužbama za seksualno uznemiravanje, poznati američki komičar Louis C. K. filmu se vratio humornom dramom čije je snimanje sam financirao, a on je i producent, režiser i koscenarist filma. Ipak, prva violina u "Fourth of July" je njegov kolega Joe List, meni potpuno nepoznati komičar koji je također scenarist, a utjelovio je on i glavnu ulogu, jazz pijanista i liječenog alkoholičara iz New Yorka, Jeffa. Louis je za sebe ostavio manju ulogu, Jeffovog psihoterapeuta, a ovaj pomalo iritantni 40-godišnjak koji kao da je hodajući kliše današnjih američkih ljudi iz velikih gradova, kao i svake godine planira povratak u provincijski Maine gdje mu žive roditelji i gdje se šira obitelj svake godine okuplja za Dan nezavisnosti.

Jeff prolazi kroz ozbiljnu egzistencijalističku krizu i već godinama se planira suočiti s roditeljima jer ih smatra krivcima zbog toga što se pretvorio u osobu kakva jest. U kukavicu koja je bijeg od problema tražio u alkoholu, nesigurnom i tjeskobnom tipu koji previše razmišlja o svemu i sve analizira, a uvjeren je da su za to krivi roditelji jer mu nisu pružili dovoljno ljubavi. Prvi puta on će tako u roditeljsku kuću krenuti bez supruge, a kad stigne ondje već će ga čekati šira obitelj onih stereotipnih primitivnih whitetrashera koji po cijele dane loču, zajebavaju se i poseban im je gušt provocirati Jeffa koji se očigledno više ne uklapa u to društvo.

Iako je očito da u tom društvu osjeća tjeskobu, Jeff je čvrsto odlučio da će svima konačno reći ono što misli o njima, no vidjet ćemo da postoji i druga strana medalje. Iako ova pomalo bizarna humorna drama na trenutke djeluje kao potpuni kliše, ima "Fourth of July" i svojih svjetlih pa i duhovitih trenutaka. Tematski se to potpuno razlikuje od standardnog Louisovog često vulgarnog, prljavog humora bez kočnica i vjerojatno sam pretpostavljao da bi i ovaj indie filmić mogao biti u takvom tonu. Iako sam vidio neke komentare koji idu tako daleko pa "Fourth of July" uspoređuju s maestralnom obiteljskom crnom komedijom "August: Osage County" ipak je ovo bilo puno slabije i površnije premda se oba filma zapravo vrte oko iste teme - disfunkcionalne ruralne obitelji koje će se silom prilika morati konfrontirati sa svojom disfunkcionalnosti.  

IMDB LINK 

Primjedbe