FREE CHOL SOO LEE (2022,SAD) - 7,5/10


 

Dvojac Julie Ha - Eugene Yi predstavio se u Sundanceu dokumetarnim filmom o još jednom čovjeku koji je ni kriv, ni dužan osuđen za ubojstvo i proveo je dobar dio života u zatvoru. No, "Free Chol Soo Lee" istovremeno je i priča o nepravdi, rasizmu, kako vrijeme provedeno iza rešetaka utječe na čovjeka, ali i neočekivanoj slavi koju je Lee stekao postavši svojevrsna ikona borbe za pravu i priznavanje korejske zajednice u Americi. Lee je u zatvoru završio nakon što je na brzinu osuđen za ubojstvo u kineskoj četvrti u San Franciscu 1973. godine. Ondje je došlo do obračuna bandi, a ovaj sitni kriminalac i uličar dan ranije se u svom stanu igrao pištoljem koji je slučajno opalio i morala je intervenirati policija. Iako su svjedoci tijekom postupka kao egzekutora opisali tipa fizički posve drukčijeg od tada 21-godišnjeg Leeja i tipa koji je bio etnički Kinez, on je svejedno osuđen na doživotnu robiju.

Kako to već ide, vrijeme je prolazilo, a sve više ljudi se počelo interesirati za njegov slučaj, pojavljivali su se novi dokazi i novi svjedoci i postajalo je sve izvjesnije da Lee to nije mogao učiniti, no on je tijekom boravka u zatvoru, optužen za novo ubojstvo. I bio je to novi potpuni šok, pogotovo jer do tada dobijamo dojam da je on miran, usamljen, nenasilan i povučen tip, a iako je tvrdio da je neonacista iz arijevskog bratstva koji ga je napao ubio u samoobrani, svejedno će biti osuđen na smrtnu kaznu. I priča tu postaje sve nevjerojatnija jer korejska zajednica u Kaliforniji će se ujediniti i pokrenuti kako bi izvukla Leeja iz zatvora, a osim što je ovaj dokumentarac priča o tragičnoj sudbini jednog čovjeka, priča je to o sistemskom rasizmu.

Sjetimo se samo većine holivudskih filmova koje smo gledali i u njima su Korejci. Obično ih vidimo kao neke vlasnike dućana u koje upata crnac s pištoljem kako bi ih opljačkao, a činjenica da je Lee bio nitko i ništa, zasigurno je doprinijela da ga se tako lako i brzo osudi. I dirljiva je to i emotivna priča jer vidjet ćemo kako se razvijao život i sudbina ovog čovjeka koji je i sam narator odnosno segmente iz njegovih memoara čita netko drugi. Film je to koji jako dobro hvata duh vremena i uz brojne arhivske snimke, imamo tu intervjue sa svjedocima vremena, a priča je to o čovjeku koji se osjećao kao da ne pripada nigdje. Za razliku od većine sličnih filmova i dokumentaraca, "Free Chol Soo Lee" ne završava njegovim oslobađanjem i izlaskom iz zatvora, već ima tu i svojevrsni treći čin koji je možda i najtragičniji i najpotresniji. 

IMDB LINK 

Primjedbe