GOLIATH (2022,FRA) - 7/10


 

Ne dijeli ovaj francuski aktivistički triler - drama samo ime s američkom serijom u kojoj je Billy Bob Thornton bio odvjetnik kojeg proganjaju osobni demoni, ali se nije libio upuštati u sudske okršaje s puno moćnijim suparnicima. Vrlo sličan njegovom Billyju McBrideu je i Patrick Fameau (Gilles Lelouche), odvjetnik koji se specijalizirao za environmentalističku problematiku i ovaj puta se upustio u okršaj protiv moćne kemijske industrije. I kako saznajemo u uvodu filma koji je snimio Frederic Tellier, "Goliath" je film temeljen na stvarnim događajima i stvarnim ljudima, a iako je riječ o jednom od onih upozoravajućih kombinacija trilera i drama, najveći je problem što smo sve to već više puta vidjeli.

Nažalost, itekako smo svjesni kako danas svijet funkcionira i da su dobrobit i zdravlje "malog", običnog čovjeka puno manje bitni od korporativnih interesa i profita. Svi mi dobro znamo da živimo u cirničnom svijetu u kojem uglavnom svatko gleda vlastito dupe i ne talasa previše sve dok on sam ne najebe. Živimo u konformističkom društvu i zaista su rijetki oni koji bi se bili spremni odreći života kakvog imaju da bi se upustili u neizvjesnost i borbu za neke ideale ili ideju o boljem i pravednijem društvu. I premda inače volim takve društveno aktivističke, problemske filmove koji upozoravaju na određene anomalije ili situacije, ostao mi je "Goliath" ipak na nekoj pamfletskoj razini. Kao da je Tellier svu energiju usmjerio u aktivističkom smjeru, a zaboravio da snima igrani film i da bi trebao imati neke likove i ljudsku priču za koju će se gledatelj uhvatiti. Ostalo je tako sve ovdje preopćenito, prepovršno i nakon ovog filma nismo zapravo ni saznali nešto što već nismo znali - korporacije nas truju, za to postoje dokazi, svi sve znaju, no na to se žmiri jer su te kompanije danas moćnije od država i mogu što hoće.

Idealistički odvjetnik u "Goliathu" će krenuti na moćnu kemijsku industriju. Ona već godinama proizvodi pesticide za koje brojna istraživanja pokazuju da su kancerogena, a Patrickova klijentica upravo je preminula od raka za koji je uvjeren da je izazvao pesticid pošto je žena bila poljoprivrednica. I to iz područja na kojem se već godinama rađaju deformirana djeca (u Francuskoj!, ne negdje u Bangladešu ili Centralnoafričkoj republici), a situacija će eskalirati kada se farmericina partnerica samozapali pred pariškim sjedištem kompanije. Da situacija ne bude jednostavna, cijelu priču pratimo iz perspektive još dva glavna lika.

France (Emmanuelle Bercot) je nastavnica koja će postati radikalna aktivistica nakon što i njen muž oboli od raka zbog izloženosti spornim pesticidima. Treći važni lik je Mathias (Pierre Niney), mladi i ambiciozni lobist kojeg je optužena kemijska industrija angažirala kako bi izokreno, zaspinao cijelu priču koja bi kompaniji mogla donijeti ozbiljnu štetu. I prava je šteta što će se do kraja "Goliath" gotovo pretvoriti u pamfletsku priču jer imalo je to u početku puno potencijala. Najzanimljiviji dijelovi svakako su mi bili oni kad iznutra pratimo kako funkcionira svijet tih lobista, spin doktora, manipulatora i pokvarenjaka najgore vrste spremnih za šaku eura braniti nešto što je očigledno potpuno neobranjivo.

IMDB LINK 

Primjedbe