GOODNIGHT MOMMY (2022,SAD) - 6/10


 

U najnovijoj epizodi serijala Amerikanci upoznaju europski film, izvjesni scenarist Kyle Warren i izvjesni režiser Matt Sobel uhvatili su se istoimenog psihološkog trilera - horora Austrijanaca Veronice Franz i Severina Fiale. I dok austrijska verzija "Goodnight Mommy" ili "Ich seh, Ich seh" u originalu, već odavno uživa kultni status kod svakog poštenog ljubitelja horora, ova američka verzija pokazala se kao još jedno u nizu pukog prepisivanja. Stvarno ne mogu shvatiti tu lijenost, nezainteresiranost ili što već pa da se ti prokleti Ameri ni ne potrude barem minimalno nešto pokušati promijeniti. Vjerojatno idu linijom manjeg otpora i pretpostavljaju da je i većina njihovih sunarodnjaka ista takva i da se ne zamara gledanjem filmova iz tamo neke Austrije pa će im sve što tu vide, biti svojevrsni deja vu.

A priča je tu od početka do kraja potpuno identična. Braća blizanci Elias i Lukas stigli su na izolirano imanje gdje se njihova majka (Naomi Watts nikako da se vrati u formu otprije 10 ili 15 godina) oporavlja od plastične operacije lica. Cijelo lice prekriveno joj je zavojima i maskom kako bi se što prije oporavila, a dječaci će početi sumnjati da to uopće nije njihova mamica, već je to neki uljez koji se samo tako predstavlja. Kako će se to rasplesti, znaju svi oni filmski sladokusci koji su uživali u tom genijalno jezivom, nelagodnom originalu u kojem je austrijski par to uspio dotjerati gotovo do savršenstva.

Iako je i Sobel, da ne budem prekritičan, uspio ovdje također postići donekle jeziv, nelagodan i potpuno zbunjujući ugođaj, glavni je problem što znamo kako će se to rasplesti. S druge strane, kada sam ponovno pogledao istu tu priču, puno toga je puno očitije i jasnije, no gledajući ovaj remake kroz glavu mi je cijelo vrijeme prolazilo pitanje koji je smisao postojanja ovog filma i zašto je pobogu nekom palo napamet snimati sve ono što smo već odavno vidjeli, samo lišeno originalnog suspensea, zlokobnosti te finalnog šoka i iznenađenja?

IMDB LINK 

Primjedbe