HOLY EMY (2021,GRČ) - 7/10


 

Grčka filmašica Araceli Lemos dobila je na festivalu u švicarskom Locarnu nagradu za najbolju debitanticu i to za scenarij i režiju ove sporogoreće psihološke, mistične drame. Vodi nas "Holy Emy" u svijet filipinske imigrantske zajednice u Pireju, mikrokozmos za koji čovjek možda ne bi ni pretpostavio da uopće postoji. Emy je filipinska adolescentica koja živi s nešto starijom sestrom Teresom. Ostale su sestre živjeti u Grčkoj iako je, da se naslutiti, njihova majka s kojom se povremeno čuju putem Skypea bila prisiljena napustiti Pirej nakon konflikta sa starom Grkinjom za koju je radila. Također se da naslutiti da je majka imala neka iscjeliteljska svojstva i da je stara Grkinja to iskorištavala, a čini se da je i mlada Emy od majke naslijedila taj dar. Ili prokletstvo.

I očito je da su svi ti Filipinci stigli u Grčku kako bi pronašli kvalitetniji život i zaradili, no vidimo da se to svodi na životarenje i sitno plaćenje poslove. Dok je Teresa u vezi s nešto starijim domaćim trgovcem ribe, Emy je nepovjerljiva prema njemu. Teresa je također dio nekakve filipinske kršćanske zajednice, a Emy je sumnjičava i prema njima. Baš kao i njena majka, očito i Emy ima neke nadnaravne moći koje joj omogućuju iscjeljivanje, a umjesto suza ona plače krv. Ubrzo će i ona početi raditi za staru Christinu i polako će upoznavati i sve bolje kontrolirati svoju nadnaravnu moć te će je sve više koristiti ne samo za iscjeljivanje bolesnih, već i za nešto drugo.

Snimila je Lemos mističnu, misterioznu dramu o djevojci koja kao da je zaglavila između dva svijeta. Dok se Emy mora snalaziti i preživjeti u tuđini, u okruženju u kojem praktički svi na nju i njenu sestru gledaju kao neku nižu rasu, njen duh kao da je i dalje na Filipinima, kojih se možda i ne sjeća, no duhovi iz tamošnjih drevnih vjerovanja kao da su se nastanili u njoj. Premda je Emy mlađa sestra, djeluje ona puno odgovornije i opreznije od godinu, dvije, najviše tri starije Terese, koja se svim silama želi prilagoditi, uklopiti i ugoditi tipu za koji je Emy uvjerena da će njenu lakovjernu sestru iskoristiti i odbaciti.

Snimljen je "Holy Emy s puno stila i fino Lemos tu kombinira tipični naturalizam s nekim magijskim realizmom, nadrealizmom, a Abigael Loma, mlada Filipinka koja živi u Grčkoj odlična je u glavnoj ulozi. Svaki put kad u filmu imamo djevojku s nekim nadnaravnim moćima, naravno da je prva asocijacija kultni De Palmin "Carrie", no kako ovdje pratimo priču o filipinskoj zajednici, sve to djeluje i dodatno egzotično. Može se na ovaj film gledati i kao na alegoriju, mračnu priču smještenu točno na pola puta između realistične drame o životu djevojaka ostavljenih da se brinu same za sebe u stranom svijetu i mistične fantazije o djevojci s iscjeliteljskom moći koja još mora shvatiti na koji način taj dar može iskoristiti.  

IMDB LINK 

Primjedbe