HOUSE OF DARKNESS (2022,SAD) - 6,5/10


 

Neila LaButea zbog katastrofalnog remakea kultnog "The Wicker Mana" s Nicolasom Cageom na vrhuncu probijanja i dalje smatraju autorom jednog od najgorih filmova svih vremena. Remake legendarnog britanskog folk horora zaista je bio čisti užas, no nepošteno bi bilo reći da i LaBute nije imao svjetlih trenutaka. Bilo je to doduše dosta davno, dok se tek probijao u drugoj polovici devedesetih i početkom dvijetisućitih kad su ga već počeli proglašavati za mizantropa i ženomrzca, što je dobrim dijelom i sam zaslužio filmovima kao što su kultni "In the Company of Men" te kasniji "Your Friends and Neighbours" i "The Shape of Things".

Zaista, sve što je snimio nakon "The Wicker Mana" uopće nije vrijedno spomena, a sada se gotovo niotkuda pojavio ovim minimalističkim crnohumornim trilerom koji će se tek potkraj početi pretvarati u horor horor. Iako se i nešto ranije da naslutiti kako bi se to moglo rasplesti. S "House of Darkness" LaBute kao da se odlučio pomalo zafrkavati na svoj račun i na optužbe da je mizantrop i mizoginičar te satirizirati status koji ga prati, a film je to snimljen isključivo na jednoj lokaciji tek s nekoliko likova. Hap (Justin Long) i Mina Murray (Kate Bosworth kao djevojka čije ime i prezime nije slučajno odabrano) upoznali su se u baru i on je odlučio biti gentleman i povesti je kući.

Nije teško pretpostaviti čemu se tipični igrač kao što je Hap nada, a prvo iznenađenje s kojim će se susresti bit će činjenica da Mina živi u pravom dvorcu izvan grada. Dvorac je to na kojem bi pozavidjeli i britanski aristokrati, a Hap je još uvjereniji da mu je sjekira pala u med jer osim što bi mogao povaliti atraktivnu i zanimljivu mladu damu, čini se da bi ona mogla biti i bogata jer kako bi kvragu uopće živjela u takvom dvorcu. I čini se Mina još misterioznijom nego što je Hap u početku pretpostavljao, a standardne igre i igrice zavođenja u takvim situacijama, počet će se razvijati bitno drukčije od onoga čemu se ovaj mladić nadao.

Pokazat će se to kao jedna bitno drukčija vrsta igre od one kojoj se on nadao, a spremio je LaBute tu brojna iznenađenja. Činilo se možda da bi u jednom trenutku "House of Darkness" mogao krenuti putem još jednog recentnog girl power revenge trilera "Promising Young Woman", a iako će se tip koji se smatra dobrim dečkom naći u neočekivanoj situaciji, više je to bila svojevrsna inverzija ranije spomenutog LaButeovog "In the Company of Men". Bio je na kraju ovo itekako zanimljiv film koji se ističe dobrim dijalozima kojima LaBute pokazuje da iznimno dobro hvata duh vremena, a iako je od početka očigledno kako bi sve to moglo završiti, snimio je LaBute provokativan i atmosferičan crnohumorni triler koji drži pažnju od početka do kraja.

IMDB LINK 

Primjedbe