I CAME BY (2022,GBR) - 6,5/10


 

Iranac Babak Anvari prije nekoliko godina predstavio se hvaljenim hororom "Under the Shadow" kojim si je odmah kupio kartu za zapad gdje je uostalom studirao te posjeduje i britansko državljanstvo. Snimio je Anvari potom u Americi konfuzni i prilično besmisleni horor "Wounds", a sada je u Velikoj Britaniji snimio prilično ambiciozni triler koji se trudi imati i snažan društveni komentar. I mora se priznati da je "I Came By" prepun iznenađenja te da je to uistinu solidan triler u kojem je okupio solidnu glumačku ekipu, no film je to koji se do kraja ipak malo pogubio i pretvorio u pomalo pomodarski statement u skladu s društvenom klimom.

Toby (George MacKay kojeg se i dalje najbolje sjećamo iz Mendesove "1917") je mladi i buntovni grafiter koji s prijateljem Jayom (Percelle Ascott) ima poseban i neobičan modus operandi. Oni provaljuju u domove bogatih stanovnika Londona kako bi ondje na zidu ostavili natpis "I Came By". To je valjda njihov način da pokažu srednji prst privilegiranim i bogatim stanovnicima koje smatraju krivcima za stanje u društvu. I dok 23-godišnji Toby i dalje živi s mamom psihoterapeutkinjom (Kelly Macdonald) te je i dalje on bijesni mladić koji bi pod svaku cijenu na bolje mijenjao svijet, Jay ima druge, prilično životnije probleme. Njegova djevojka je trudna i uskoro će on postati otac pa mu se tako mijenjaju prioriteti.

Tako će Toby sam krenuti u sljedeću akciju provale u stan umirovljenog suca Hectora Blakea (netipična uloga za Hugha Bonnevillea kojeg se najbolje sjećamo po ulogama u tipičnim britanskim period dramama poput "Downton Abbey" gdje je utjelovio Roberta Crawleyja), koji je nasljednik stare aristokratske obitelji i živi u jednoj od onih velebnih kuća u starom dijelu Londona. I premda je sudac Blake naizgled tipični primjerak bijele privilegirane klase i čovjek koji je oduvijek živio u izobilju zahvaljujući bogatim pretcima, čini se on na prvu kao socijalno osvješten tip koji se tijekom karijere borio za prava onih potlačenih i obespravljenih.

No, uvidit ćemo da je to tek fasada jer prilikom provale u sučevu kuću Toby će shvatiti da on u podrumskoj prostoriji koju je pretvorio u pravu tamnicu skriva pravo iznenađenje. I bit će to tek prvo u nizu iznenađenja koje su priredili Anvari i njegova koscenaristica Namsi Khan, inače kći popularnog pakistanskog glazbenika Fazala Malika Akifa. Neka od tih iznenađenja funkcioniraju bolje, neka su potpuno promašena. U nekim trenucima mi se činilo da je Anvari potpuno zaboravio da snima triler i usredotočio se na komentiranje društva i upiranje prstom u privilegirane članove društva kojima se vjeruje sve i koji će se izvući baš iz svega. Zbog toga su možda i svi likovi ostali pomalo površni, no svejedno je "I Came By" na kraju ipak bio gledljivi, solidan triler koji ipak nije do kraja dobacio do visokih ambicija koje si je namentuo.

IMDB LINK 

Primjedbe