MARGRETE: QUEEN OF NORTH (2021,DAN) – 7,5/10


 

Poznata danska glumica Trine Dyrholm (Dronningen, In a Better World, Festen) je Margrete, vladarica koja je na prijelazu iz 14. u 15. stoljeće prva uspjela ujediniti Dansku, Švedsku i Norvešku. Sve dok se Margrete nije pojavila, Švedska, Danska i Norveška stoljećima su međusobno ratovale, oslabljivale jedna drugu što ih je činilo lakim plijenom za druge susjede koji su povremeno znali čvaknuti njihov teritorij. Povijesni spektakl o ovoj slavnoj kraljici koji je podjednako i psihološka drama donosi nam Charlotte Sieling, a bio je "Margrete den forste" u originalu i najskuplji danski film ikad snimljen. I to je itekako očito jer dobar dio novca je utrošen u iznimno oživljavanje povijesnog perioda u kojem se događa radnja filma.

Početak je 15. stoljeća, a Kalmarskoj uniji kako se nazivao savez Šveđana, Danaca i Norvežana pod vodstvom Margrete i njenog posinka Erika, s juga prijete Nijemci. Kako bi dodalno osigurala svoju zemlju, Margrete želi dogovoriti vojni savez s Engleskom pa je u Kalmar stiglo englesko izaslanstvo kako bi dogovorili i savez, ali i brak Erika s princezom Philippom. No, osim Engleza, u Kalmaru će se pojaviti i misteriozni muškarac koji tvrdi da je kraljičin sin Oluf, zakoniti kralj Danske i Norveške. Svi su u šoku jer su svi pa i kraljica smatrali da je Oluf umro 15 godina ranije, a on sada tvrdi da je uspio pobjeći i svo vrijeme je proveo u pruskom zarobljeništvu.

Taj nenadani dolazak muškarca koji tvrdi da je on zakoniti kralj ne prijeti samo zakomplicirati političku situaciju i dovesti do konflikta među saveznicima pošto Šveđani ne priznaju Olufa kao kralja, već je i inače hladnokrvnu, razboritu i mudru kraljicu prilično uznemirio. Pošto nije bila uz sina kada je umro i nije ga vidjela mrtvog, majčinski nagoni kao da je tjeraju da povjeruje da joj se to sin zaista vratio iz mrtvih. No, s druge strane, racionalnost i obveze prema sve krhkijem savezu nalažu da se što prije riješi tog uljeza bez obzira bio on stvarno njezin sin ili neki varalica jer kako vrijeme prolazi, prijestolje joj se sve jače trese.

Sve nemirniji je i Erik, de facto vladar koji je već u godinama da može samostalno preuzeti prijestolje i maćehino kolebanje oko uljeza vidjet će kao slabost i priliku da se izbori za sebe. Sjajno su ovdje prikazane te političke intrige, igre i borbe za prevlast i kako je sve to funkcioniralo u to okrutno, mračno doba. Vidimo da ratovi nisu bili isključivo oruđe za destabilizaciju raznih saveza i država pa iako je savjetnik, biskup od Roskildea (Soren Malling) uvjerava da je misteriozni povratak sina neka zamka Nijemaca, kraljica u ozbiljnoj dilemi. Postupiti kao majka jer je sve uvjerenija da je stranac zaista njezin sin. Ili kao prava vladarica kojoj je na prvom mjestu dobrobit i sigurnost saveza.

IMDB LINK 

Primjedbe