MCENROE (2022,SAD) - 7,5/10


 

Biografski dokumentarac Barneyja Douglasa donosi nam životnu priču jednog od naboljih tenisača svih vremena, Johna McEnroea. Iako posljednjih godina imamo pravu poplavu biografskih filmova o svemu i svakome, ovaj je unikatan po tome što sam McEnroe iznosi svoju priču i reflektivno gleda na svoj život i karijeru. Sam McEnroe je narator i za razliku od mnogih biografskih dokumentaraca koji se nerijetko usredotočuju na trivijalizaciju, puko nabrajanje događaja ili im je cilj stvaranja spomenika nekome, protagonist ovdje donosi svoje viđenje poznatih događaja.

Naravno da je sve to nadograđeno brojnim arhivskim snimkama, razgovorima sa svjedocima vremena, a među njima je i McEnroev najveći rival, Šveđanin Björn Borg. I u trenucima kada je već prošao 60 godina, McEnroe pokušava sagledati svoj život i karijeru, biti iskren te trezveno i realno priznati da si je sam kriv za brojne probleme u koje se doveo i zbog kojih mu karijera nije bila još uspješnija. Prva asocijacija na McEnroea je vjerojatno prgava narav, stalne svađe sa sucima, ispadi na teniskom terenu i izvan njega, a kao da zaboravljamo da je bio on jedan od najvećih tenisača u povijesti. Jedini ikad koji je istovremeno bio svjetski broj jedan u singlu i parovima, osvajač sedam Grand Slamova u singlu i devet u parovima, jedini koji je osvojio više od 70 turnira u singlu i u parovima te s omjerom pobjeda i poraza 82-3 u jednoj godini i dalje drži rekord.

Priča je to o pritisku s kojim se jako teško nosio, usamljenosti koju su nosila stalna putovanja i spoznajom da tenis nije sve u životu. Tako u jednom trenutku Borg priča kako je početkom osamdesetih imao status najboljeg tenisača svih vremena, a pita se zašto se tako ne osjeća? Zašto je u njemu neka praznina i kako je shvatio da tenis nije sve te je tek umirovljenjem sa 26 godine koje je šokiralo svijet postigao neki mir. Priča McEnroe kako je kao klinac dok se probija sanjao kako će jednog dana skinuti Borga, a kada je u tome uspio i kada se ovaj oprostio, kako mu je falio netko poput njega tko će ga tjerati da bude još bolji. Kao da McEnroe sam pokušava shvatiti sebe u mlađim danima, razumijeti što se to i kako događalo te vidimo da i dalje pokušava pronaći neki unutarnji mir. 

IMDB LINK 

Primjedbe