MESSIAH (2020,SAD) - 7,5/10


 

Već odavno smo naučili da su ljudi skloni vjerovati u razne logikom i zdravim razumom jednostavno nemoguće i neostvarive priče koje se protive svim zakonima prirode pa tako postoji vjerovanje da će se jednog dana ponovno pojaviti nekakvi mesija i sve će biti divno i krasno. Ipak i to je vjerojatnije nego da se recimo HDZ iz stranke kleptomana i najgoreg ološa pretvori u stranku poštenjaka, što se naravno neće dogoditi u ovoj američkoj mini-seriji, nego će se tu na Bliskom istoku pojaviti osoba za koju su uvjereni da je mesija. Pojavit će se on u glavnom gradu Sirije, Damasku, kojeg upravo opsjeda vojska Islamske države. Misteriozni dugokosi mladić polako će okupljati sve veću sljedbu, a nakon što se nad Damaskom pojavi pješčana oluja koja će zaustaviti opsadu, povest će on dvije tisuće palestinskih izbjeglica iz Sirije prema granici s Izraleom. U tom trenutku mnogi od njih već su uvjereni da je on zaista mesija odnosno al-Masih, reinkarnacija spasitelja, božanstveno biće poslano od samog boga da spasi svijet i prekine patnju.

Nakon što se karizmatični al-Masih (belgijski glumac podrijetlom iz Tunisa Mehdi Dehbi) zaustavi pred barikadom na izraelsko - sirijskoj granici, jasno da će ga izraelska vojska odmah uhititi kao osobu koja izaziva nerede. No, već u izraelskom zatvoru nastavit će on izvoditi čuda, a nakon što čudesno utekne iz strogo čuvane tamnice, preko Jordana će stići on u Ameriku. I to ne bilo gdje, već u mjestašce u Teksasu gdje je tornado upravo uništio sve kuće osim crkvice koja je jedina ostala čitava. Ubrzo će i u Americi al-Masih početi skupljati sve veću sljedbu, a zanimljivo je da će kao domaćina odabrati propovjednika u dugovima Felixa Iguera (John Ortiz).

Dolazak karizmatičnog mladića s istoka za kojeg su mnogi uvjereni da je zaista mesija izazvat će potpunu histeriju u Americi. Dok su mnogi uvjereni da je on zbilja znak poslan od boga, naravno da postoje i brojni skeptici, kao i oni koji bi na njemu pokušali profitirati. Zadatak da dozna tko je taj mladić i koje su njegove stvarne namjere preuzet će agentica CIA-e Eva Geller (Michelle Monaghan), skeptična žena koja je proživjela obiteljsku tragediju. Uvjerena je ona da je al-Masih dio neke terorističke organizacije kojoj je cilj unijeti kaos i nemir među ljude, a situacija će i postajati sve kaotičnija kada teksaški propovjednik misterioznog karizmatika povede prema Washingtonu.

Sljedit će ih prava vojska onih koji žele vjerovati da je zbilja konačno stigao obećani mesija i nadaju se novim čudima, a situacija će praktički u cijelom svijetu postajati politički sve napetija. I mora se priznati da je serija koju je kreirao Australac Michael Petroni intrigantna te jako dobro prikazuje današnju društvenu klimu i vrijeme. No, kako vrijeme prolazi, priča se pomalo ispuhuje i postaje predvidiva, a brojne situacije koje će se događati ipak postaju neuvjerljve i nelogične. Svejedno, kako je to izgledalo u prvih pet, šest od deset epizoda, imao sam dojam da bi se nešto slično i u stvarnosti dogodilo da se pojavi nekakav tip za kojeg bi hlebinci mogli pomisliti da je mesija.

IMDB LINK 

Primjedbe