SCHACHNOVELLE (2021,NJE) - 7/10


 

Njemački filmaš Phillip Stölzl dao si je nimalo jednostavan zadatak adaptacije istoimenog romana poznatog austrijskog pisca Stefena Zweiga. Ovaj pisac i disident koji je iz Austrije izbjegao još sredinom tridesetih jer je očito na vrijeme shvatio što se spreman, "Novelu o šahu" je napisao 1941. u Brazilu, godinu dana prije nego što si je oduzeo život. Alegorijska je to priča pa se na glavnog lika filma, uglednog bečkog odvjetnika Josefa Bartoka (Oliver Masucci kojeg se i dalje najbolje sjećamo kao policajca iz serije Dark) može gledati kao na piščevu personifikaciju.

U noći prije Anschlussa Austrije u Beču je organiziran veliki bal. Iako nacisti jačaju, nitko od gradske elite još ozbiljno ne pomišlja da bi ti primitivni idioti zaista mogli zgrabiti vlast. No, dogodit će se to i prije nego što itko može pomisliti, a Bartok je jedna od glavnih meta Gestapa pošto je on vodio račune i raspolagao imovinom bečke aristokracije. Naravno da je nacistima u interesu dokopati se tih računa i bogatstva koja se nalaze na njima, a kako Bartok ne želi propjevati, gestapovci će ga podvrgnuti užasavajućoj psihofizičkoj torturi. I trajat će do tjednima, mjesecima, tko zna koliko, a on će zdrav razum pokušati sačuvati tako što će ukrasti knjigu o šahu i naučiti sve poteze iz nje napamet.

Vrlo brzo tu će se potpuno ispremiješati stvarnost i fantazija ili bolje rečeno košmari izmučenog uma pa ćemo tako paralelno s glavnom naracijskom linijom pratiti i njegovo putovanje brodom po završetku rata. Ili se tako barem na prvu čini, no što je tu zapravo stvarnost, a što je eskapistički pokušaj izmučenog uma, polako ćemo otkrivati tek prema kraju. Očito je da je "Schachnovelle" jedan od onih književnih predložaka koje je jako teško prevesti na filmski medij, no uspio je Stölzl napraviti sasvim solidan posao. Kako je snimljen ova misteriozna kombinacija drame i trilera u austrijsko - njemačkoj koprodukciji, imao je "Schacnovelle" ili "The Royal Game" nekoliko nominacija za najbolji film u obje zemlje.

IMDB LINK 

Primjedbe