SOEURS / SISTERS (2020,FRA) - 6,5/10


 

Zorah (Isabelle Adani), Djamila (Rachida Bakri) i Nora (Maiwenn) tri su sestre, žene podrijetlom iz Alžira koje se još nisu obračunale s bolnim traumama iz mladosti. Još kao djeca one su s ocem i majkom, taman negdje uoči alžirskog rata za samostalnost, iz Alžira preselile u Francusku, a nakon godina i godina potiskivanja traume, kazališna redateljica i najstarija sestra Zorah odlučila je postaviti predstavu o priči svoje obitelji kao suočavanje s prošlosti. Naravno da će ta ideja potpuno sablazniti ne samo njenu staru majku, već i sestre koje nisu oduševljene idejom da se tako javno i eksplicitno progovori o onome što su doživjele, tim više jer je ulogu svoje majke u mladim danima, Zorah povjerila svojoj kćeri Fari (Hafsia Herzi).

Paralelno tako s pričom u sadašnjosti, pratimo ne samo priču o njihovom djetinjstvu i mladosti nakon razvoda roditelja i nakon što je njihov otac njihovog mlađeg brata oteo i odveo sa sobom nazad u Alžir, već imamo i flešbekove u vrijeme rata za nezavisnost Alžira kada su se roditelji upoznali, ali i događaje uoči razvoda. Scenaristica i redateljica Yamina Benguigui (koja je imala i kratki izlet u politiku za vrijeme vlade predsjednica Francoisa Hollandea) u ovoj potresnoj i emotivnoj drami zapravo se pozabavila događajima iz vlastite prošlosti pošto je očito da je lik koji je utjelovila Adjani osmislila dobrim dijelom po samoj sebi.

Do kraja će se sestre sa svojom prošlošću i traumama pokušati suočiti na način da će se zaputiti u Alžir u potragu za ocem i bratom, a kako će Zarah raditi na predstavi, bolne rane i traume samo će se pojačavati i otvarati. Shvatit ćemo da majka kćerima zapravo i nije ispričala cijelu svoju životnu priču i što se uopće odigralo u danima koje se one možda i ne sjećaju. Potresna je to i dirljiva drama o patrijarhatu i društvenim razlikama između Francuske u kojoj su sestre odrasle i formirale se te Alžira koji je i dalje njihova pradomovina i s kojim i dalje imaju snažne veze iako godinama ondje nisu bile. Priča je to o ljudima s potpuno nejasnim identitetima, ali i o snažnim ženama koje su se unatoč svemu uspjele realizirati na poljima svog djelovanja, no i dalje imaju neke nerazjašnjenje račune sa svojom prošlosti. 

IMDB LINK 

Primjedbe