STARRED UP (2013,GBR) - 8/10


 

Mislim da je zatvorska drama Davida Mackenziea (Hell or High Water) bio i prvi film u kojem sam zapazio tada mladu englesku glumačku nadu Jacka O'Connella. Već sljedeće godine pojavio se mladi Jack u podjednako dobrom sjevernoirskom ratnom trileru "71", iste je godine imao glavnu ulogu u biografskoj drami "Unbroken" Angeline Jolie, no u međuvremenu se malo zagubio. Kad sam ga vidio u "Starred Up" bio sam uvjeren da će on biti sljedeća velika britanska zvijezda što se za sada nije dogodila, no kao bijesni, nasilni 19-godišnjak Eric koji je upravo iz maloljetničkog preseljen u "pravi" zatvor je brijantan.

U istom zatvoru doživotnu kaznu služi i njegov otac Neville (podjednako izvrsni Australac Ben Mendelsohn) koji je desna ruka šefu zatvorske kriminalne organizacije Dennisu Spenceru (Peter Ferdinando). Odmah od uvodne scene jasno nam je koliko je Eric bijesan i nasilan tip, mladić potpuno izvan kontrole jer prvo što napravi kad stigne u ćeliju je oružje od žileta i četkice za zube. Vidimo i zašto jer odmah on upada u probleme, izaziva čuvare koji jedva čekaju kako bi "školovali" mladu usijanu uglavu poput njega. Od ozbiljnijih batina i samice Erica će spasiti terapeut Oliver (Rupert Friend) koji će uvjeriti upravitelja zatvora (Sam Spruell) da pruži mladiću još jednu šansu.

Čak i njegov otac, tip koji je očigledno hladnokrvni ubojica s bogatom kriminalnom prošlošću pokušava Erica dozvati pameti i objasniti mu da će ga takvo ponašanje dovesti u ozbiljne probleme u zatvoru, no neće to ići samo tako lako. Iako se na prvu može činiti da je "Starred Up" jedna od onih tipičnih generičkih zatvorskih drama kakvih smo se posljednjih godina zaista nagledali, sjajni likovi i sjajno izgrađeni odnosi između njih izdižu ovaj film iznad prosjeka. Mudro Mackenzie pušta mladog O'Connella da svoj lik prvenstveno izgradi govorom tijela, pogledima koji ubijaju, a ne razgovorom jer nije on baš nešto rječit tip. Proći će dobrih desetak minuta filma prije nego što Eric promrmlja prvu rečenicu, no do tada će nam biti jasno tko je zapravo on.

Emocionalno oštećeni klinac koji je od malena naučio da se svi problemi rješavaju šakama i nasiljem i koji ništa drugo i bolje ne poznaje. Pravu očinsku figuru u životu nikad nije imao jer mu je otac u zatvoru otkako zna za sebe, a ruku na srce, ni Neville se očito nije previše zamarao što će biti s njegovim sinom, sve dok mladić nije završio na istom mjestu kao i on. Tek tada će Neville shvatiti da je on kriv za sinovu sudbinu i emocionalno stanje, no pitanje je može li se taj okorjeli tip promijeniti ili je prekasno da u njemu prorade očinski instinkti. I pogotovo na takvom mjestu kao što je zatvor prepun nasilnika i divljaka koji poput morskih pasa samo čekaju da osjete krv i slabost kod nekog od drugih zatvorenika.  

IMDB LINK 

Primjedbe