THE GUNFIGHTER (1950,SAD) - 8/10


 

I dok manje, više svi osrednji poznavatelji Divljeg zapada znaju za revolveraše poput Billy the Kida, Doca Hollidaya, Buffalo Billa, Wild Billa Hickoka ili Wyatta Earpa, ovaj klasični western donosi nam pomalo romantiziranu priču o još jednom tipičnom američkom antijunaku. Johnny Ringo bio je još jedan odmetnik s Divljeg zapada i revolveraš koji se našao na suprotnoj strani braće Earp i Doca Hollidaya u obračunu u Tombstoneu. Zanimljivo je da je skončao tako da mu je netko sprašio metak u čelo, no njegova smrt okarakterizirana je kao samoubojstvo iako se pretpostavlja da to baš nije bilo tako, već mu se slavni šerif Earp na taj način osvetio za ubojstvo brata Morgana.

Ringo u filmu Henryka Kinga, jednog od komercijalno najuspješnijih američkih filmaša dvadesetih i tridesetih godina prošlog stoljeća, ne zove se Johnny, već je Jimmy i činjenica je da je lik tek inspiriran ozgloglašenim odmetnikom. Jimmy Ringo (Gregory Peck) čuveni je revolveraš kojeg prati glas najbržeg na okidaču na cijelom zapadu. I premda iz današnje perspektive možda i nema puno smisla, svako malo pojavljuju se neki nadobudni klinci koji se žele pokazati upravo pred takvim i proslaviti se njegovim ubojstvom. Naravno da je to iznimno opasno jer ako se pokaže da je Jimmy Ringo zaista i dalje najbrži revolveraš zapada, povratka nema.

Takva sudbina će zadesiti mladića koji će presresti Ringa u saloonu i nakon što se pokaže da je Ringo i dalje najbrži, trojica braće nadobudnog i odnedavno pokojnog mladića krenut će u osvetnički pohod za njim. Ringo se pak zaputio u obližnji grad Cayenne gdje se skrasila njegova nekadašnja ljubav Peggy s kojom ima osmogodišnjeg sina, a dječaka nikad prije nije vidio. U Cayenneu je šerif njegov stari prijatelj Mark Street koji će unatoč prijateljstvu tražiti od Ringa da napusti gradić. Nevolje su zadnje što želim, tvrdi Ringo koji izgleda kao da se promijenio, uozbiljio, sazrio i nije više onaj divlji revolveraš kakvim ga svi pamte, no prošlost i ono što je nekad bio, stalno ga prate.

Samo izgovor njegovog imena izaziva strahopoštovanje i smrtni strah među mnogima, a gdje god se pojavi, postoje mladi pijetlići koji bi zahvaljujući njemu htjeli steći ime. Iznimka nije ni Cayenne u kojem će ubrzo izbiti prava uzbuna i cijeli grad će se sjatiti u blizinu saloona kad čuju da se ondje nalazi opasni revolveraš, a tu su i braća koju je odmah na početku Ringo presreo, no i oni su sve bliže gradiću. "The Gunfighter" je bio fini, klasični western koji odlično prikazuje duh divljeg zapada i solidno prikazuje fascinaciju revolverašima tog vremena.

Zanimljivo je kako je prvi izbor za ulogu Ringa bio John Wayne, no odbio je ponudu pa je King inzistirao na Pecku koji je glumio u ukupno šest njegovih filmova. Iako je početak pedesetih bilo vrijeme kada je klasični western možda bio na vrhuncu popularnosti, "The Gunfighter" se pokazao kao komercijalni promašaj iako je Williamu Bowersu i Andreu De Tothu donio nominaciju za najbolji scenarij. Šef studija u 20th Century Foxu Spyros Skouras za taj neuspjeh je krimio Pecka koji je za potrebe filma pustio brčiće, no iz današnje perspektive ovaj je film itekako zanimljiv kao pomalo tragična priča o čovjeku koji može zaboraviti na normalan život. O revolverašu koji je prekasno shvatio što može očekivati i da će se kad, tad pojaviti netko brži od njega.

IMDB LINK 

Primjedbe