THE HITCHER (1986,SAD) - 7/10




 

Nizozemski glumac Rutger Hauer godinama je bio prvi izbor za negativce u američkim filmovima, a nakon uloge Roya Battyja u legednarnom "Blade Runneru" Ridleyja Scotta, uloga ubojice s autoceste u trileru koji je u međuvremenu dostigao kultni status, možda je i druga na toj listi. "The Hitcher" ili "Autostoper" nije postigao ni komercijalni, ni kritičarski uspjeh kad se pojavio sredinom osamdesetih i opisivalo ga se kao dosta lošu varijaciju na temu Spielbergovog debija "Duel". No, s vremenom je ovaj tipični žanrovski produkt osamdesetih, kao i brojni drugi slični filmovi, doživio određeno prepoznavanje i smatra ga se filmom vrijednim gledanja.

Definitivna je činjenica da "The Hitcher" ne spada ni blizu kruga važnih filmova, no dugometražni debi Roberta Harmona ima u sebi nešto dijabolično. Kao da u Hauerovom liku Johna Rydera postoji neko iskonsko zlo i potpuno je nejasno koja je njegova motivacija za ubijanje svih tih ljudi koje susreće na cesti. Tako će se Ryder, između ostalih, okomiti i na mladog Jima Halseyja (C. Thomas Howell) koji ima zadatak odvesti auto iz Chicaga u San Diegu. Negdje u zapadnom Teksasu, usred kišne oluje, smilovat će se on autostoperu i pokupiti ga, a bit će to i najveća pogreška u njegovom životu.

Jasno, taj autostoper je Ryder kojem će Jim u početku uspjeti pobjeći, no ovaj će nastaviti ubijati putem, a policija će postajati uvjerena da je ubojica Jim i da je misteriozni Ryder plod njegove mašte. Stoji da je priča tu posve banalna, čak pomalo infantnilna i bedasta, no upravo je Hauer taj koji diže iznad prosjeka ovaj adrenalinski akcijski triler idealan za poslati mozak na sat i pol na odmor. Iako je praktički cijele devedesete, pogotovo 21. stoljeće, sve do smrti u ljeto 2019. godine, Hauer ili imao bezvezne uloge čak u nekim OK filmovima ili je češće glumio u totalnom trashu, kad je stigao iz Nizozemske u Hollywood na prijelazu iz sedamdesetih u osamdesete, bio je prava faca i pamtit ćemo ga po brojnim zanimljivim ulogama.

IMDB LINK 

Primjedbe