ZANKA CONTACT (2020,MAR) - 6/10


 

Ismael El Iraki marokanski je filmaš koji već više od dva desetljeća živi u Francuskoj, a na prvi dugometražni film koji je snimio, ispirirao ga je jedan tragični događaj koji je pukom srećeom preživio. El Iraki je bio jedan od posjetitelja koncerta Eagles of Death Metal u pariškom Bataclanu kada su upali islamistički teroristi i počeli pucati nasumično ubivši ondje 90 ljudi. Doduše, "Zanka Contact" uopće nema veze s tim stravičnim događajem i film premijerno prikazan u sekciji Horizonti festivala u Veneciji mogao bi se opisati gotovo kao moderni urbani rock western, modernistički vrtuljak čija je radnja smještena u po filmu najpoznatiji marokanski grad, Casablancu.

Imao sam dojam da je ova pomalo karikaturalna krimi komedija snimljena pod utjecajem Quentina Tarantina ili još više Roberta Rodrigueza i bio je "Zanka Contact" posve netipični arapski film. Sam izraz zanka contact mogao bi se prevesti kao ulična tučnjava, a pukim slučajem u Casablanci će se spojiti putevi propale marokanske rock zvijezde Larsena Snakea i prostitutke anđeoskog glasa Raje. U uvodnim scenama vidimo da je Larsenov hard rock bend Snakepit nekoć bio iznimno popularan, no on se u međuvremenu potpuno uništio drogom. Povratak iz Londona u Casablancu baš i neće krenuti najbolje, no onda će pomalo po uzoru na filmove kao što su Lynchovi (i on je očiti utjecaj na El Irakija) "Divlji u srcu" planuti divlja romansa.

Naravno da to neće ići samo tako lako jer i Larsen i Raja imaju osobne demone i proganja ih prošlost, a dok je u velikoj većini arapskih filmova glazbeni odabir neki njihov zavijajući drmeš, ovdje sve trešti od ljutog rock'n'rolla. Larsen se ne odvaja od svoje gitare (osim kad mu je ne ukradu) i čizama od zmijske kože (koje će mu isto ukrasti), a kad shvati da Raja ima glas poput Paule Abdul, ne samo da će se još više zaljubiti, već će shvatiti da bi uz nju mogao oživjeti svoju posrnulu karijeru. Imamo tu i stvarni nastup njemačkog heavy rock benda Kadavar (bradonje dobro praše!), a film je to iznimno brzog tempa, prilično neozbiljan i zaigran.

IMDB LINK 

Primjedbe