ALMOST FAMOUS (2000,SAD) - 9/10


 

Nakon uspjeha s filmovima kao što su "Singles" i pogotovo "Jerry Maguire", Cameron Crowe je od Columbia Pictures konačno dobio zeleno svjetlo za snimanje filma zasnovanog dobrim dijelom na vlastitom životu. Rezultat toga je ova divna coming of age pustolovno - glazbeno - romantična humorna drama koju je Roger Ebert svrstao u deset najboljih filmova dvijetisućitih i film koji mi se i samom potpuno uvukao pod kožu još dok sam ga prvi put gledao kao tinejdžer. Nešto slično dvadesetak godina kasnije je s "Licorice Pizza" uspio postići Paul Thomas Anderson, no "Almost Famous" je film koji budi nostalgiju i u nama koji još nismo bili ni među živima kada se odvija njegova radnja.

Vodi nas "Almost Famous" u prvu polovicu sedamdesetih, u vrijeme kada se sve činilo nekako mogućim i ostvarivim pa tako i da 15-godišnji klinac završi na turneji s popularnim rock bendom. I zaista je to i bilo moguće jer Crowe je priču osmislio po vlastitom životu jer i sam je u godinama u kojima je glavni protagonist, naivni, pametni i onako dječački iskreni William Miller (Patrick Fugit) počeo pisati za Rolling Stone. Na užas svoje majke, konzervativne i stroge učiteljice Elaine (Frances McDormand), William će tako 1973. krenuti na turneju s fikcionalnim bendom Stillwater pošto je od urednika slavnog glazbenog časopisa dobio zadatak napisati članak o njima. U Rolling Stoneu nemaju pojma da je William tek 15-godišnjak kojeg je starija sestra zarazila rock glazbom, a on i nije svjestan što ga čeka.

Planirao je on nekoliko dana provesti s bendom, no pretvorit će se to u putovanje Amerikom s bendom u uspou koji je na korak da postane slavan, a članak koji bi trebao izaći u Rolling Stoneu trebao bi tome doprinijeti. I naivni klinac koji svijet gleda širom otvorenih očiju te još i nije svjestan kakva mu se prilika otvorila, odmah će se uvući u taj seks, droge i rock'n'roll svijet koji ima neke svoje zakonitosti i pravila. Svijet koji je posve različit od svijeta u kojem žive ostali smrtnici, svijet u kojem se može raditi što god se hoće, a taj zavodljivi način života odmah će uvući Williama sve dok ne počne shvaćati da je to zapravo privid i da životi koje vode članovi benda nisu stvarni.

Bit će to turneja otkrivanja i spoznaje za Williama koji će u početku u članove benda, posebno u frontmena i gitarista Russella Hammonda (Billy Crudup) gledati kao u božanstvo. I premda će članovi benda prema njemu biti prijateljski nastrojeni i prihvatit će ga u uzak krug svoje svite, tek naknadno će William shvatiti da su to prvenstveno učinili iz egoističnih razloga. I da su svi oni, a pogotovo njegov idol Russell egoisti koji gledaju isključivo na sebe, posebno nakon što se dječak zaljubi u zavodljivu groupie Penny Lane (Kate Hudson) koja je pak zaljubljena u Russella. I on je tijekom turneje s njom, ali to je tako samo dok turneja traje i bez imalo razmišljanja odbacit će je jednom kada završi ili se ne pojavi neka nova.

I nije to samo film o odrastanju dječaka zaluđenog rock glazbom, nego i film o jednom vremenu, o epohi kada se era prvih rock bendova koji su punili stadione bližila kraju, a taj idealistički zanos koji su imali prvoborci iz šezdesetih, sada je već debelo zasjenjen ogromnim profitima i svi gledaju kako zaraditi na vlaku dok još vozi. Film je to o vremenu kada su klinci poput Williama još uvijek zaista sanjali i vjerovali da rock'n'roll može spasiti svijet i da je u njemu rješenje svih problema. Sve dok iz prve ruke neće shvatiti kako taj svijet funkcionira. I premda je Stillwater fikcionalan bend čije je pjesme napisao sam Crowe dok je gitaru odsvirao Mike McCready iz Pearl Jama, jedna je to od onih priča u kojima se miješaju stvarni i fikcionalni likovi.

Zanimljivo je i kako je Crowe ulogu Russella Hammonda napisao za Brada Pitta, no već nakon nekoliko prvih proba ispostavilo se da on jednostavno ne paše za tu ulogu i zamijenio ga je Crudup. Dobar dio onoga što će William doživjeti tijekom turneje sa Stillwaterom, Crowe je zapravo prošao s Allman Brothers Bandom. Osvojio je na kraju Crowe Oscara za najbolji originalni scenarij dok su za najbolju sporednu ulogu bile nominirane McDormand te Hudson koja je također uskočila u posljednji čas jer je uloga Penny Lane bila predviđena za Sarah Polley, no i ona je odustala od nastupa kad je odustao i Pitt. Sjajan je to film o jednom uzbudljivom, dinamičnom i zavodljivom razdoblju i perfektno je Crowe u "Almost Famous" uspio uhvatiti duh vremena.

IMDB LINK 

Primjedbe