CAIRO CONSPIRACY / BOY FROM HEAVEN (2022,ŠVE-EGT) - 7/10


 

Tarik Saleh švedski je filmaš po očevoj strani podrijetlom iz Egipta koji je i radnju svog prethodnog i najpoznatijeg filma smjestio u Egipat. "The Nile Hilton Incident" bio je uzbudljivi triler čija se radnja odvija u osvit tamošnje revolucije, a i film koji mu je donio nagradu za najbolji scenarij u Cannesu smjestio je u Egipat. Iako se "Cairo Conspiracy" koji se može pronaći i pod nazivom "Boy from Heaven" nominalno švedski film te je bio kandidat te zemlje u izboru za Oscara, ne samo da se radnja tu odvija u Egiptu, već je i snimljen na arapskom jeziku, a nastupaju tu redom glumci iz arapskih zemalja ili vuku korijene od tamo, baš kao i Saleh.

Kao što i sam naziv sugerira, i "Cairo Conspiracy" je političko - špijunski triler čija se radnja odvija u modernom Egiptu i u kojem se problematizira tamošnja sprega crkve i države. Iako je Egipat nominalno sekularna država, baš kao i u velikoj većini arapskih zemalja vrlo važnu riječ ondje ima tamošnja islamska crkva i vjerski vođe itekako se slušaju. U intrigu oko izbora novog imama bit će uvučen i novi student na prestižnom Al-Azhar sveučilištu u Kairu. Adam (Palestinac Tawfeek Barhom kojeg se sjećamo iz Abu-Assadovog "The Idol") je sin ribara iz gradića na sjeveru zemlje koji je presretan nakon što je saznao da je primljen na najstarije egipatsko sveučilište i da mu je odobrena stipendija za islamski studij.

No, Adam se neće stići ni smjestiti u studentskom domu koji više izgleda na spavaonicu JNA, a stari imam / šeik, što li već, umrijet će tijekom prvog obraćanja novim studentima. Izbor novog vjerskog vođe pretvorit će se u pravo političko pitanje i u izbor će se umiješati egipatske tajne službe koje i otprije imaju svoje špijune na sveučilištu. Najpopularniji imam kojeg svi vide kao nasljednika umrlog šeika baš i nije po volji predsjedniku te on ima drukčiji izbor, a tu će na scenu stupiti Adam kojeg će kao informatora na sveučilištu angažirati pukovnik Ibrahihim (švedski glumac libanonskog porijekla Fares Fares iz "The Nile Hilton Incident" i danskog serijala o Odjelu Q).

I nije da će Adam imati puno izbora želi li taj poslić ili ne, već će pred njegovim očima netko sasjeći studenta koji je prethodno imao taj zadatak. Sada će pukovnik isto zahtjevati od Adama kojem će vrlo brzo postati jasno da se uvukao u opasnu igru u kojoj bi i sam mogao proći jako loše. Bio je Saleh i scenarist ovog filma koji po strukturi i stilu podsjeća na špijunuske filmove snimane prema književnim predlošcima Johna Le Carrea, a iako se on rodio u Švedskoj gdje živi cijeli život, očigledno mu je itekako dobro poznato kako funkcioniraju stvari u Egiptu. Majstorski je to izveden triler koji je ujedno i žestoka društvena kritika sistema premreženog korupcijom i hipokrizijom te sustava koji je i dalje u svojoj srži autoritaran.

IMDB LINK 

Primjedbe