DIVE / LA CAIDA (2022,MEX) - 6,5/10


 

Mariel (Karla Souza) je meksička reprezentativka u skokovima u vodu. Još kao 15-godišnjakinja ona je osvojila broncu na olimpijadi u Barceloni, a sada je na vrhuncu karijere, u kasnim dvadesetima i nada se još jednoj medalji na olimpijadi u Ateni 2004. koja se bliži. Trenira ona još otkako je bila djevojčica sa strogim trenerom Brauliom (Hernan Mendoza, opaki tata iz After Lucia), no nikako da ponovi uspjeh otprije 12 godina u čemu je smetaju ozljede, ali i infekcija urinarnog trakta što skriva od svih. Nakon što se ozlijedi njena partnerica u skokovima u parovima, trener će joj za novu partnericu pronaći 14-godišnju djevojčicu Nadiu kojoj će to biti prvo veliko natjecanje.

Pripreme za olimpijadu ubrzo će zasjeniti optužbe Nadijine majke da ju je trener seksualno zlostavljao, a upravo će Mariel prva stati u obranu trenera i pokušat će uvjeriti partnericinu mamu da odustane od prijave. No, suočavanje s optužbama, kao da će nagnati i Mariel da se konfrontira s vlastitim strahovima, sjećanjima i traumama koje kao da je potisnula i potpuno zaboravila. Iako joj je odlazak na još jednu olimpijadu najveći cilj, u Nadiji ona kao da će vidjeti sebe u tim godinama i sve ono što se njoj tada događalo, polako će početi izlaziti na površinu.

Kao da će početi shvaćati da je manipulator Braulio i nju seksualno zlostavljao kao djevojčicu i traumatizirao je, a sada je ona svojevrsni suučesnik u sličnim jezivim gadostima kroz koje prolazi Nadia. I nju Braulio vješto manipulira, nabija osjećaj krivnje i ucjenjuje da neće na olimpijadu ako ga ne bude slušala, a ova mučna sportska drama, ujedno i solidna karakterna studija sportašice snimljena je po stvarnim događajima. Seksualno zlostavljanje mladih sportašica pa i sportaša nešto je što se događa vjerojatno i češće što možemo zamisliti, a najbolji primjer nam je slučaj američke gimnastičke reprezentacije čiji je liječnik godinama zlostavljao bezbrojne djevojčice.

Solidno "Dive" ili "La Caida" koji je prema scenariju Monice Herrerei Samare Ibrahim režirala Argentinka Lucia Puenzo (The German Doctor) obrađuje ovu zastrašujuću temu, a cijeli film nošen odličnom i uvjerljivom izvedbom Karle Souze. Ova glumica koja je prethodno nastupala u nekakvim sapunicama da bi se kasnije probila i u Americi ulogom u seriji "How to Get Away With Murder" i sama je bila žrtva seksualnog zlostavljanja u ranim dvadesetima. Kamera gotovo cijelo prati nju i od početka nam je jasno kako se Mariel gotovo pa osjeća zarobljenicom vlastitog života. Od nametnutih očekivanja obitelji pa i cijele nacije te straha, nemogućnosti i očaja jer se osjeća bespomoćnom i boji se da ne može ništa promijeniti jer da će bez natjecanja biti nitko i ništa.

IMDB LINK 

Primjedbe