EL (1953,MEX) - 8/10


 

Bila je ova humorna drama o bolesno ljubomornom, paranoičnom i posesivnom tipu i film u koji je slavni španjolski nadrealist Luis Bunuel ugradio najviše autobiografskog. Iako je "El" ili "On" nominalno snimio po istoimenom romanu španjolske književnice Mercedes Pinto koja je baš poput njega nakon građanskog rata utočište pronašla u Meksiku, Bunuel je glavni lik ljubomornog i bogatog supruga Francisca (Arturo de Cordova) osmislio i po sebi. Ima nešto mene u protagonistu, kazao je kasnije Bunuel, no ipak mu je glavna inspiracija za lik Francisca bio njegov šogor odnosno brat njegove sestre Conchite. I taj je tip, po Bunuelovim pričama bio dosta paranoičan, no očito na neki drugi način. Tako je jednom prilikom bio uvjeren kako je na ulici vidio Bunuela kako mu ružno gestikulira i požurio je kući po pištolj kako bi ga ubio, sve dok ga teškom mukom ostatak obitelji nije uspio uvjeriti da to nije mogao biti Bunuel jer je u to vrijeme bio u Zaragozi.

Francisco je ovdje paranoičan na drukčiji način. On će postati opsjednut atraktivnom mladom ženom koju će vidjeti u crkvi i premda je Gloria (Delia Garces) ne samo zaručena za njegovog poznanika i čini se da ne želi imati ništa s njim, još jednom će se pokazati istinitom ona stara poslovica da ne jebe lijep, nego uporan. Preotet će Francisco Gloriu svom prijatelju, no svejedno ga neće to previše usrećiti. Kako izgleda njihov brak, saznat ćemo iz flashbackova koje nesretna Gloria pripovjeda svom nekadašnjem zaručniku kojeg je slučajno susrela.

Nakon nekog vremena braka s Franciscom, pokazalo se da je on potpuno paranoičan, opsesivan i ljubomoran i uvjeren je da ga ona vara sa svakim muškarcem u čijem ga društvu vidi. Jadna Gloria ne može više živjeti s tipom koji je potpuno poludio i koji je konstantno maltretira, a još jednom će se pokazati da bogatstvo, ugled i prestiž obično ne moraju značiti sreću. Iako "El" nikako ne spada pri vrh Bunuelovog bogatog opusa, svejedno je to iznimno zanimljiv pa i duhovit i subverzivan film, bez obzira što sam autor možda i nije bio pretjerano zadovoljan onim što je napravio i tvrdio je kasnije da je film mogao biti i bolji.

IMDB LINK 

Primjedbe