EL SUPLENTE / THE SUBSTITUTE (2022,ARG) - 8/10


 

Gledajući ovu krimi dramu Argentinca Diega Lermana (The Invisible Eye, A Sort of a Family) prisjetio sam se jednog američkog filma koji je sredinom devedesetih bio popularan i u nas. Michelle Pfeiffer je u "Opasnim mislima" bila nastavnica u javnoj američkoj srednjoj školi koja je pokušala inspirirati uglavnom nezaintesirane učenike, a sličan zadatak ima i zamjenski nastavnik književnosti u "Zamjeni". Lucio (Juan Minujin) je razvedeni pjesnik i književni kritičar iz Buenos Airesa koji je silom prilika prihvatio posao zamjenskog nastavnika u javnoj srednjoj školi u glavnom gradu Argentine.

Učenici su očekivano nezainteresirani. Neki i spavaju na satu, većina mu drsko odgovara, no Lucio će svejedno pokušati potaknuti te tinejdžere koji uglavnom odrastaju u siromaštvu, a neki od njih već su i zagrezli u kriminal. Da se naslutiti da je Lucio ovaj posao prihvatio i iz razloga što je blizu bolesnom ocu kojeg svi znaju kao Čileanca (odlični čileanski glumac Alfredo Castro čiji lik mi je ipak ostao dosta nedorečen). On je istaknuti član lokalne zajednice, vlasnik kafića povezan s gradonačelnikom zbog čega je u konfliktu s lokalnim gangsterom poznatim kao i Bijesni Pas koji također ima političke ambicije.

Jedan od Luciovih učenika, Dylan, pomaže Čileancu i radi neke nadničarske poslove za njega, no uvući će se u posao s drogom te će jednog dana u školu upasti policija jer je ondje pronađena veća količina droge. Bijesni Pas je, kako mu nadimak i sugerira, bijesan, pošto je prekršeno pravilo da je škola teren bez droge i njegove političke ambicije sada su ozbiljno uzdrmane i siguran je on da mu preko klinca smještaju Čileanac i gradonačelnik. Tako će se mladi Dylan naći na udaru opasnog gangstera, a nastavnik na zamjeni pokušat će zaštititi svog učenika.

Snimio je Lerman ovu mračnu krimi dramu u realističnom stilu, nemirnom kamerom iz ruke, a premijeru je "El suplente" imao u natjecateljskom programu festivala u San Sebastianu. Ističe se ovaj film i kvalitetnim glumačim izvedbama, posebno se to odnosi na Minujina kao nastavnika s brdom privatnih problema koji svejedno želi nešto promijeniti. Ponovno je nakon "A Sort of a Family" Lerman angažirao španjolsku glumicu Barbaru Lennie, no ona ovaj puta ima epizodnu ulogu Luciove bivše žene s kojom on ima podijeljeno skrbništvo nad 12-godišnjom kćeri.

IMDB LINK 

Primjedbe