ERNA AT WAR (2020,DAN) - 6,5/10


 

Jedna od najpoznatijih danskih glumica Trine Dyrholm (Queen of Hearts, In a Better World, Love is All You Need) ponovno je u dobroj formi kao žena koja će se zaputiti u rat kako bi zaštitila svog sina. Iskusni danski filmaš Henrik Ruben Genz (Terribly Happy, Chinaman) "Ernu u ratu" je snimio prema romanu Erlinga Jepsena, a radnja ove ratne drame se odvija 1918. godine u posljednjim mjesecima Prvog svjetskog rata. Dakako, u travnju te godine nitko još nije mogao znati da će rat potrajati još nekih sedam mjeseci, a Erna (Dyrholm) s intelektualno potkapacitiranim sinom Kalleom (Sylvester Byder) živi u selu na području južnog Jutlanda.

Iako ondje uglavnom žive Danci, južni dio Jutlanda još od 1864. godine pripada njemačkom carstvu pa su i danski stanovnici prisiljeni na regrutaciju. I sredovječna Erna uvjerena je da njenog sina neće dirati jer ne samo što Kalle ima liječničku potvrdu da je nesposoban za vojsku, već je naočigled potkapacitiran. Ipak, svejedno će se jednog dana pojaviti lokalni pozornik Meier (Ulrich Thomsen) koji je u međuvremenu postao dočasnik u njemačkoj vojsci i regrutirati Kallea kojem i nije potpuno jasno što se događa. Brižna majka spremna je učiniti sve kako bi sina izvukla od rata jer je izvjesno da će mladić čim stigne u rov poslužiti kao topovsko meso, a sudbina će se poigrati tako da ona završi u istoj četi s Kalleom.

Nakon što pomogne mladom vojniku da dezertira, preuzet će njegovu uniformu i njegov identitet. Ubrzo će se pokazati da je Erna zaista spremna na sve kako bi zaštitila sina i obećat će se Meieru ako zaštiti nju i sina te će ih on ubaciti u vod pod njegovim zapovjedništvom i zaputit će se oni na prvu liniju fronte. I dakako da će svima u tom vodu biti itekako jasno tko je Erna i što ondje radi, ali će joj pokušati pomoći, no najproblematičnije u cijelom filmu mi je bila činjenica da je nemoguće povjerovati da je ta osoba koja se predstavlja kao vojnik Julius Rasmussen muškarac pošto je očito da je riječ o sredovječnoj ženi.

Svejedno, bio je "Erna i krig" odnosno "Erna at War" na kraju sasvim solidan i korektan film snimljen u klasičnom stilu. Glumci su po običaju kad je danski film u pitanju na visini zadatka, a očito je riječ o za europske uvjete skupoj i iznimno kvalitetnoj produkciji te da se nije štedjelo kako bi se što bolje uhvatio duh vremena i u tome se defitinivno uspjelo. Produkcija je izvanredna, no prije svega je to emotivna i dirljiva drama o majčinskoj ljubavi, hrabrosti i odlučnosti da po svaku cijenu zaštiti sina. Skriva ovaj film i neka iznenađenja, a svi oni koji vole ovakve raskošne priče smještene u neko povijesno razdoblje, sasvim sigurno neće promašiti s "Erna at War".

IMDB LINK 

Primjedbe