ESCAPE TO THE SILVER GLOBE (2021,POLJ) - 8/10


 

Postoje neki filmovi koji su ušli u legendu i postali kultni premda nikad nisu završeni. Jedan od tih primjera je svakako "Dune" Alejandra Jodorowskog ili Kubrickov "Napoleon", a malo je nedostajalo da sličnu sudbinu doživi i "On the Silver Globe" poljskog avangardnog filmaša Andrzeja Zulawskog. Da je završen kada je trebao, "On the Silver Globe" bi se pojavio prije Lucasovih "Ratova zvijezda", bio bi prvi europski science fiction spektakl i vjerojatno bi život mog oca bio drukčiji, priča Xavery, sin Andrezja Zulawskog. No, umjesto sredinom sedamdesetih ovaj poljski film završen je tek koncem osamdesetih, a dokumentarac Kube Mikurde donosi priču o nastanku ovog kultnog filma.

I nije to ni izbliza tipični biografski dokumentarac o Zulawskom iako nas autor upoznaje s likom i djelom svog slavnog sunarodnjaka što je i svojevrsni uvod u ključni dio, odnosno produkciju tog spektakularnog i nikad do kraja završenog filma. Saznajemo tako da je Zulawski bio nevjerojatna pojava u poljskom filmu čim se pojavio ondje krajem šezdesetih nakon završetka studija u Parizu gdje je do tada i živio. Kako se upravo ondje susreo s poljskim filmom i stvaralaštvom Andrzeja Wajde kojem je želio biti asistent, a nakon toga je i sam u Poljskoj počeo snimati. No, nakon prva dva filma, već je morao napustiti Poljsku jer je njegov horor "Diabel" prilično uzburkao komunističke duhove.

Ipak, nekoliko godina kasnije pozvali su ga da se vrati i obećali mu što god hoće da snimi u Poljskoj novi film. Odlučio se on za adaptaciju SF romana svog strica Jerzya Zulawskog s početka 20. stoljeća i krenulo je snimanje njegovog do tada najambicioznijeg filma. Sjajno Mikurdin film donosi kontektst vremena i prikazuje nam kako su sedamdesete bilo razdoblje kada je komunistička vlast u Poljskoj putem filma željela doći do utjecaja u svijetu. I ne samo da je željela, već je i došla te je poljska kinematografija tada cvjetala. Snimali su se grandiozni povijesni spektakli, novci za produkcije se nisu štedjeli iako su ljudi živjeli skromno i jedva krpali kraj s krajem.

Snimanje filmova kao da je tada bio bijeg od realnosti u zemlji pa je tako i Zulawski dobio odriješene ruke i bacio se na snimanje. I bilo je to iscrpljujuće snimanje koje će trajati više od godine dana, dovoljno da se u Poljskoj promijeni društvena klima. I čelnici filmskog saveza, kao i da zemlja potpuno potone u krizu te doživi gospodarski kolaps, što će ubrzo dovesti i do naprasnog prekida snimanja filma koji je Zulawski smatrao svojim životnim djelom. Baš kao što se Jodorowsky zapravo nikad nije uspio pomiriti i oporaviti od činjenice da njegov grandiozni spektakl "Dune" nikad neće biti snimljen, isto se dogodilo i Zulawskom.

S razlikom da je on ipak desetak godina kasnije dobio priliku dovršiti svoj film, no nije to moglo biti ni blizu onoga što je taj vizionar zamislio u početku. Ne samo da je snimanje nekoć prekinuto, već je dobar dio originalnih filmskih traka uništen pa je Zulawski film morao nekako sklepati i nažalost nije to bilo onako kako je on to zamislio. Sjajno ovaj dokumentarac prikazuje ne samo kako je ta birokratska odluka koja je također bilo i očito poniženje Zulawskog uništila njegove snove i ponovno ga potjerala iz zemlje, već i kakav je to bio udarac na njegov ego. Imamo tu i dosta arhivskih razgovota sa Zulawskim koji govori o svojim razmišljanjima, vizijama te primjećuje kako je režija jedno od najegoističnijih zanimanja. Nudi ovaj dokumentarac zato i sjajan uvid u psihu jednog velikog autora, ali i perfektno prikazuje kako izgleda sudar dvaju posve različitih svjetova. Svijeta filma u kojem je sve moguće i krutog, birokratskog autoritarnog režima čija je uvijek zadnja i koji guši slobode.

IMDB LINK 

Primjedbe