MAN ON THE ROOF (1976,ŠVE) - 8/10


 

Ovaj švedski policijski krimić - triler spada među one već odavno zaboravljene filmove, no "Čovjek na krovu" Boa Widerberga sjajan je old-school triler snimljen pod očitim utjecajem Friedkinove "Francuske veze". Za razliku od čuvenog Oscarom nagrađenog akcijskog krimića, ovo je policijski krimić na pomalo tipični, hladni, odmjereni švedski način. Nisu tu policajci baš pripremljeni za akcijske avanture, već brutalni zločin koji će se pretvoriti u još nešto puno strašnije, pokušavaju riješiti dva inspektora koji djeluju kao da su zreli za penziju. Nakon što odmah u uvodu filma netko u bolnici bajonetom iskasapi još jednog starog policajca po imen Stig Nyman, istragu preuzimaju potpuno iscrpljeni i naizgled nezainteresirani inspektor Einar Rönn i pragmatični veteran Martin Beck (komičar Carl-Gustav Lindstedt).

Vrlo brzo oni će shvatiti da je ubijeni Nyman među kolegama bio poznat kao jedan od onih prljavih policajaca, tip koji je zloupotrebljavao svoju moć i ovlasti i nerijetko brutalizirao civile. Pa iako ga kolege baš i nisu osobito cijenile i voljele, sve pritužbe protiv njega su zataškavane i gurane pod tepih kako javnost ne bi saznala pogreške policije, a Beck i Rönn će zaključiti da bi počinitelj mogao biti netko od onih kojima je Nyman nekoć učinio zlo. I pokazat će se da neće biti u krivu, kao i što Nyman neće biti jedina žrtva koju je taj osvetnik odlučio kazniti, već će se on sa snajperom smjestiti na vrh zgrade u središtu Stockholma i staviti na ciljnik sve policajce koji mu se nađu na putu.

Film je to koji se po stilu pa i tempu, sve do druge polovice filma, kada nasilje konačno eskalira, potpuno razlikuje od sličnih holivudskih akcijskih krimića. Pomalo me "Man on the Roof" podsjetio na posljednji Hitchockov film "Frenzy" snimljen tek koju godinu ranije, samo što je ovdje još veći naglasak stavljen na prikazivanje policijske metodike, procedure uz koju shvaćamo da istražitelji većinu vremena tapkaju u mraku. Takav svirepi i naizgled bezrazložni zločin nešto je sa čime se očito nikad prije nisu suočili i istraga se sastoji od pokušaja i pogrešaka, čak i apatije i frustracije jer istražitelji pomišljaju da nikada neće otkriti što se dogodilo. Ipak, do kraja će doći do odgovora na pitanje, a "Čovjek na krovu" je svakako triler koji i danas ima svoju vrijednost.

IMDB LINK 

Primjedbe