NEBENAN / NEXT DOOR (2021,NJE) - 7/10


 

Daniel Brühl poznati je njemački glumac koji je prvu zapaženu ulogu imao u kultnoj humornoj drami "Goodbye Lenin". Okušao se on potom i u Hollywoodu pa ga se sjećamo kao nacističkog časnika iz Tarantinovih "Nemilosrdnih gadova", Niki Laude u "Rush" ili kao psihijatra Laszla Kreizlera u seriji "Alienist". Kao i mnogi glumci prije njega, odlučio se Brühl okušati i u ulozi režisera, a njegov redateljski debi premijerno prikazan u natjecateljskom programu festivala u Berlinu, pokazao se kao zanimljiva crnohumorna drama / satira u kojoj je sam i odglumio glavnu ulogu. Iako je scenarist "Nebenan" ili "Next Door" bio Daniel Kehlmann, ideju je osmislio sam Brühl, a glumi on lika kojim pomalo autorionizira samog sebe.

I ne samog sebe, već njegov Daniel može biti bilo koji europski glumac koji uživa status zvijezde i smiješi mu se holivudski iskorak. Tako i Daniel upravo pregovara o ulozi u nekakvom superjunačkom filmu i sprema se u London na audiciju, a prije leta iz Berlina, zaputit će se on na kavicu u kvartovski kafić. U uvodnim scenama vidimo tako Daniela kako se sprema, napušta moderni stan u kojem živi sa ženom, djecom i dadiljom, okupiran obvezama i uvjeren da mu je život savršen. Ljudi ga zaustavljaju na ulici, žele se fotografirati s njim, a kada uđe u kvartovski kafić, ispostavit će se da ga ondje čeka misteriozni tip po imenu Bruno (Peter Kurth) s kojim će se upustiti u razgovor.

Naravno da je Daniel tašt, vjerojatno kao svatko u njegovoj situaciji jer uspješan je, situiran i poznat. Bruno je pak njegova sušta suprotnost, stariji čovjek kojeg nitko ne primjećuje koji radi neki prosječan i običan posao i koji ne samo da je Danielov susjed, već također redoviti gost u istom tom kafiću, kojeg Daniel do sada uopće nije primijećivao. No, to će se promijeniti jer će ga Bruno fino uvući u razgovor o raznim temama poput razlika između istoka i zapada Njemačke, gentrifikaciji, poslu, braku, obitelji i društvenoj hipokriziji. Vrlo brzo Daniel će shvatiti da Bruno zna jako puno o njemu, a razgovor koji je Daniel u početku pokušao izbjeći, pretvorit će se u žučnu raspravu koja će taštom glumcu potpuno promijeniti život.

Cijela tu priča zapravo počiva na sjajnoj rafalnoj verbalnoj paljbi između dva glavna lika, a Brühl je odličan dok mu se igrajući gotovo samog sebe, cijeli život polako počinje raspadati i shvaća da on zapravo živi iluziju i da zbog obuzetosti samim sobom i nije uspio shvatiti mnogo toga što se oko njega događa i što je shvatio susjed koji si je dao malo truda. Fino je tu postignuta dinamika odnosa i prijezir između dva glavna lika itekako je osjetljiv, a s vremenom će prerasti i u otvorenu mržnju pa i strah. I dok mu se u početku činilo da je cijeli svijet na njegovom dlanu, s vremenom će Danielu postati jasno da je sve izvan kontrole te će se njegova percepcija o samome sebi do kraja potpuno raspasti. Bio je "Nebenan" zabavan i dinamičan, intrigantan i ciničan film koji je ujedno i solidna društvena kritika, otrovna satira gotovo na rubu tragikomedije.

IMDB LINK 

Primjedbe